Paisech-mat fir alle

MatzothMåndag kväll den 25 mars inleds Pesach, den judiska påsken. Vare sig man kallar helgen för Peisech (litauisk/rysk dialekt) eller - som undertecknad - Paisech (polsk jiddisch), så handlar den judiska påsken lika mycket om mattraditioner som befrielsen från slaveriets Egypten. Under åtta dagar äter vi osyrat bröd, Matzes, det bröd som israeliterna var tvungna att tillaga i alla hast natten före uttåget.  

Syra-fritt
Traditionell Paisech-mat får inte innehålla någon antydan till chometz, syra, vilket gör att de jiddische mammes genom århundradena har fått vara uppfinningsrika när de komponerade sina paisechike anrättningar. För den som lever rättroget kan det kanske bli lite för mycket av matze för peristaltiken. Därför välkomnas alla försök att införa  lite variation.  Med internet-åldern har livet blivit betydligt lättare för den som vill byta ut eller ”pimpa upp” de traditionella Paisech-rätterna med lite fibrer eller spännande grönsaksblandningar. Jiddischtidningen Forwards ”TV-kockar” bjuder här på ett par sköna recept på frukosträtter á la Paisech: Es gesunder heit, ät och var frisk.
För den som vill ha lite ytterligare  tips till Paisech-rätter följer här några länkar: 

Traditionellt:
 http://kosherfood.about.com/od/PassoverRecipes/Passover-Recipes.htm
http://kosher4passover.com/recipes.htm  
http://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/856603/jewish/Passover-Recipes.htm
http://www.thekosherchannel.com/easy-passover-recipes.html

Nyttigt och gourméaktigt:
http://www.aish.com/h/pes/r/m/87612867.html
http://www.gourmetpassovercooking.com/
http://pinterest.com/leahfidler/passover-recipes/
http://www.finecooking.com/slideshows/best-passover-recipes.aspx

Fredrik Sieradzki