Klezmerduo med världsrykte till Lidingö

Deborah StraussMakarna Jeff Warschauer och Deborah Strauss har i över 25 år legat i framkanten som artister och pedagoger på den internationella klezmer- och jiddischmusikscenen. Nu gästar de jiddischseminariet i augusti och kommer att lära oss några vackra men mindre kända jiddischsånger.

Den femtiofyraårige jiddischartisten Jeff Warshauer föddes på sätt och vis på nytt i 20-Jeff Warschauerårsåldern. Det var nämligen då han fick en ny jiddischtalande extrafamilj:
”Mina föräldrar talade inte jiddisch, mamma var a jeckete (tysk judinna) och pappa hade sina rötter i Polen och Litauen. Men i Boston hade vi klubbar med äldre jiddischtalande personer.  Jag tillbringade oerhört mycket tid med dem i 20-årsåldern och lärde mig prata jiddisch för att hänga med. De blev så att säga mina extra zeides och bubbes (mor- och farföräldrar). Det var också då Jeff började med Klezmermusik och ganska snart mötte han sin blivande hustru, Deborah Strauss, en begåvad folkmusikutbildad violinist som talade jiddisch.

Spelat med Yitzchak Perlman  
Jag får kontakt med Jeff på telefon när han och hustrun Deborah gästar tyska Weimar för att hålla en av sina
 många sommarseminarier om jiddisch och dess kultur.  Jeff och Deborah, som är bosatta i New York, var tidigare medlemmar i välkända Klezmer Conservatory Band och har uppträtt med flera storheter, bland annat Theodore Bikel och violinlegendaren Yitzchak Perlman.  Paret är väletablerat och saknar inga järn i elden. När de inte åker de runt och uppträder tillsammans både i Nordamerika och i Europa, driver de sina egna projekt. Deborah har nyligen kommit ut med ett album, ”Once I had a fiddle”, och Jeff håller på att slutföra sin kantorsutbildning vid Jewish Theological Seminary (konservativ judendom) i New York. 
Både Jeff och Deborah har forskat i och samlat på sånger och melodier på jiddisch och hebreiska ända sedan 1980-talet, och de hoppas kunna lära ut några mindre kända jiddischsånger vid seminariet på Lidingö:

Ta med ett instrument
”Vi har förstått att det är fantastisk och jiddischkunnig deltagargrupp på seminariet. Bland annat vårt vår goda vän Shura Lipovsky, berättade om hur väl mottagen hon blev”, säger Jeff.  Förutom sång, så kommer Deborah att lära ut jiddischdanser för de som är intresserade.
”Vi kommer att uppträda och skapa musik och glädje tillsammans med seminariedeltagarna”, säger Jeff. Han har dock en uppmaning till dig som kommer till Lidingö:
”Alla som kan spela, ta med ditt instrument till seminariet – så kan vi spela ihop”.  För mer info om paret; klicka här.