Skratt, värme och jiddischglädje

jiddischsseminariet2013 collageÅrets Jiddischseminarium på Lidingö präglades av en lättsam och inbjudande stämning när helgen bjöd på alltifrån föreläsningar om stora jiddischförfattare till fräckisar på jiddisch. För att inte tala om all den goda maten. 

Cirka 75 förväntansfulla jiddischentusiaster kom till den 13:e upplagan av jiddischseminariet den 9-11 augusti för att vistas i jiddischland under en härlig sensommarweekend på Lidingö. För det stora flertalet av besökarna var det ett kärt återseende av gamla bekanta och en möjlighet att återigen får uttrycka sig på mameloshn, modersmålet. För andra var det en jungfruresa i jiddischland.
Både gamla och nya "seminarister" verkade dock vara nöjda med årets seminarium.

A bissel leichter
BenAuerbach jiddischseminariet2013”Det här var mitt första jiddischseminarium. Jag kan inte tala jiddisch och har inte samma polskjudiska bakgrund som de flesta här på seminariet, men jag tyckte att det var fantastiskt och lärorikt. Jag kommer tillbaka nästa år”, säger Eva Egri från Stockholm. ”Årets seminarium var precis som de andra seminarierna, jättefint och bra, ober dos mol hot es gewen a bissel leichter (men denna gång var lite det lite lättare), vi sjöng lite mer och hörde lite mer musik, vi hade också väldigt bra föreläsare som var intressanta. Det var helt enkelt jättefint, jag har ingenting att klaga på”, säger Ben Auerbach från Stockholm.   ”Jag gillade föreläsarna väldigt mycke, jag åker gärna till nästa års seminarium också om jag kan, säger Beila Engelhardt Titelman från Stockholm. ”Es hot gewen a fantastisch seminar, (det var ett fantastiskt seminarium) säger  Lennart ”Majer Lemmel” Blecher, från Stockholm, och hans gode vän Gerry Eilenberg från Malmö tillfogar humoristiskt: …un dos wichstigste iz… as dos essen iz gewen git (viktigast är att maten var god). ”

Men även föreläsarna var imponerade av deltagarnas kunskaper: JeffWarschauer jiddischseminariet2013
”Det som finns här i Sverige, med så många sekulära jiddischtalande och begåvade människor är helt unikt. En sådan här grupp upplever vi väldigt sällan nuförtiden”, säger den amerikanske klezmermusikern Jeff Warschauer som uppträdde och undervisade tillsammans med sin fru Deborah Strauss på jiddischseminariet.

Högt och lågt
Som vanligt var den sociala biten minst lika viktigt som föreläsningarna, och folk satt i grupper utomhus och pratade om livet, gamla minnen och drog vitsar för varandra. Eftersom konferenshotellet Skogshem & Wijk inte kunde bjuda på kosherkött, så bjöds som vanligt på olika varianter av läckra fiskrätter, något som deltagarna lät sig väl smaka. Med Jeff vid gitarren och Deborah vid fiolen bjöds på allsång med vackra jiddischsånger och en workshop i jiddisch-dans. GerryEilenberg ny_jiddischseminariet2013Eugene Orensteins engagerade föreläsningar om de fascinerande jiddischförfattarna och livsödena Lamed Schapiro och Chaim Grade (se kommande intervju med Euguene) fångade åhörarnas intresse. 

En leibedik Shmies-klassMindySpiegel jiddischseminariet_stor
Med kraftfulla gester och uttrycksfulla miner höll Mindy Spiegel, Eugenes fru, i shmiesklassen, konversationsklassen, i jiddisch. Efter 36 år som jiddischlärare var hon fullständigt trygg i sin roll. Hennes poilishe, polska, jiddisch var  ack så välbekant för de flesta av oss. En mer leibedik, livlig, lärare får man leta efter. En heimish, hemlik, stämning spred sig i klassen.  Ivrigt uppmanade av Mindy att prata, vågade fler och fler öppna munnen trots att deras jiddisch inte var perfekt. Och Mindy fanns hela  tiden där; stöttade, svarade på frågor och lärde ut nya ord och uttryck.OlnianskyssonBland de stora behållningarna var seminariedeltagarnas egna insatser. Bland andra Olle Josefsson, Anne Kalmering och Frida Schatz bjöd på själfullt framförda jiddischörhängen och Niklas och Ida och Olniansky från Lund, pratade varmt om din jiddischtidning Dos Bletele och sjöng vackert på jiddisch. För att inte tala om alla vitsar och dråpliga historier som framfördes av bland annat Gerry Eilenberg och Shlomit Brenner. Ribban är högt satt inför 2014 års seminarium.


Text Fredrik Sieradzki, Barbro Posner
Bilder: Fredrik Sieradzki, Abraham Mordenfeldt, Lennart Blecher och Barbro Posner. 
Bildmotiv: Översta bilden: Överst fr v. Jiddischdans, Eugene Orenstein, Lotta Smolak i soffan och workshop med Deborah Strauss. 
Bild 2: Jeff Warschauer i ett sing along-moment
Bild 3: Ben Auerbach
Bild 4: Gerry Eilenberg fertzailt a maise, berättar en historia  
Bild 5: Mindy Spiegel sjunger a jiddische lied, en jiddischsång.
Bild 6: Seminariets i särklass yngste deltagare.