De gräver fram jiddischsånger

Jiddischseminar JeffDeborah2013Chatzkele, Chatzkele, shpil mir a Kazatkele…’Chob gehat a fidele….Die Mashke (Whisky), vissa av de vackra sångerna, die liederlech, på The Strauss/Warschauer Duos senaste CD, är livliga bröllopssånger, andra är
eftertänksamma, chassidiska nigunim, och precis som livet själv växlar en del av melodierna mellan dur och moll.
I över 25 år har musikerparet Jeff Warschauer och Deborah Strauss arbetat med att bevara och tolka den vackra skatten av jiddischmelodier; Förutom att sjunga spelar Jeff gitarr och mandolin och Deborah är en klassiskt skolad violinist som även spelar dragspel.
När paret gästade sommarens jiddischseminarium på Lidingö spelade de flera melodier ur repertoaren från den senaste skivan; ”Once I had a fidele”. Denna CD, liksom parets föregående, består av en blandning av chassidiska och vanliga folksånger. Det handlar ofta melodier som sjungits av gamla judar som paret intervjuat och alster man hittat i gamla jiddischsångböcker eller som spelats av tidigare generationers klezmermusiker.   

”En av mina hobbyer är att läsa gamla jiddischmusikböcker, YIVO-institutet (Yiddisher Vissenschaflicher Institut) i New York har fina arkiv, berättar Jeff, som för övrigt är på sluttampen av sin utbildning till kantor vid Jewish Theological Seminary i The Big Apple.

”Vi försöker kombinera klezmer, liturgisk musik och jiddischfolksånger i samma ångande organiska chulentgryta (långkok)." 
Det räcker inte med att spela hyfsat bra och kunna några ord på jiddisch, för att klara detta. Parets resa in i jiddischens värld har inneburit åratal av studier inom en rad områden; alltifrån musikalisk historia, folklore och religiösa traditioner.
”Jag och Deborah har till exempel studerat chassidiska nigunim (ordlösa melodier), liturgiska piutim (psalmer), och olika heliga och bibliska texter, bönetraditioner med mera, berättar Jeff.  Det är en helt underbar resa.

Vilken typ av publik uppträder ni för?

”I USA är det mestadels judar. Men här i Europa är det tvärtom. Vi har stora publiker både i Tyskland och Polen. Judar tycks inte förstå hur stor och populär traditionell judisk musik är bland icke-judar.” 

Fredrik Sieradzki
Foto: Deborah Strauss och Jeff Warschauer, fotograf: Abram Mordenfeld. 
 

http://www.klezmerduo.com/