Nyfiken på Jiddischkören i Stockholm

JiddischkorenStockholm bild1_beskVarje torsdag mellan kl. 18.00 och 20.00 träffas ett glatt gäng under ledning av Lena Björk-Franzén på Judiska Centret i Stockholm för att ha riktigt kul med jiddischsång i fokus.
”Först så fikar och snackar vi en halvtimme. Och sen så övar vi körsång. Det är oerhört trevligt, socialt och lärorikt”, säger Nina Kalmering, en trogen medlem i Stockholms Jiddischkör, som består av 25-30 personer i åldrarna 40 till 81 år.
Kören startade redan 1983 på initiativ av kantorn Maynard Gerber och hette då Centerkören. Sedan dess har kören både bytt namn, medlemmar och ledare. Kören har uppträtt i olika sammanhang genom åren med sin repertoar av mestadels jiddischsånger.
”Vi har lärt oss mycket jiddisch. Kören har både judar och icke-judar som medlemmar. Det som förenar oss är ett genuint intresse för jiddischmusik och kultur”, säger Nina.
Lennart Kerbel, som var med sedan starten har varit en eldsjäl i kören. Tillsammans med Peter David gav han för några år sedan ut en bok med de jiddischsånger som kören sjunger med namnet Du vest lebn, du vest libn.
Det krävs inga stora förkunskaper i sång för att komma med i kören.
JiddischkorenStockholm bild2_mindrebesk”Vi har ingen provsjungning eller krav på att man ska kunna läsa noter”, säger Nina, som framhåller att kören har ont om mansstämmor:
”Vi skulle behöva lite fler killar”.
Närmast ser kören fram mot att uppträda i samband med Stockholms Jiddische Teateramator’ns uppsättning av Gimpel der Tam, Token Gimpel, en teaterpjäs baserad på Isaac Bashevis Singer roman med samma namn. Förra året deltog kören även i Jiddische Teateramator'ns uppsättning av A Shnorershpil, löst baserad på Berthold Brechts ”Tolvskillingsoperan”. Föreställningarna av Gimpel Tam äger rum på TeaterTre i Stockholm den 17 och 18 maj. Kören kommer också att delta i teaterns planerade gästspel med samma föreställning i Malmö den 24 och 25 maj.
Om du är intresserad av delta i Stockholms Jiddischkör kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Fredrik S.

Foto: Överst, delar av Stockholms Jiddischkör, taget av Julia Bakall (självutlösare). Körledaren Lena Björk-Franzén bär en röd blombråsch på sin gråa väst.