Populäre Shane Baker gästar jiddischseminariet

ShaneBakerII Photo JordanMcAffeejpegÅterigen får vi förmånen att njuta av den store amerikanske jiddischaktören och mångsysslaren Shane Baker på vårt sommarseminarium den 11–13 augusti i Stockholmstrakten. Shane och hans lilla ensemble på the New Yiddish Rep i New York har bland annat skördat stora framgångar världen över med sin uppsättning på jiddisch av Samuel Becketts Vartn af Godot, ”I väntan på Godot”. Vartn af Godo har spelat för fulla hus på Off-Broadway, och har varit på en  framgångsrik turné i Paris, och på Irland.

Han har också som chef för Congress for Jewish Culture arbetat med att föra ut jiddischkultur runt om i världen.
”Jag arbetat bland annat med Miriam Khaye Siegel (reds anm. som även kommer att gästa jiddischseminariet). Vi ger ut böcker om jiddisch och jiddischkultur då och då och gör turnéer”.
Nu senast besökte han Sydafrika med ett kulturprogram. Det landet har ett fint arv av jiddischkultur, påpekar Shane. I höst ska han medverka i pjäsen Noshörningen av Ionesco, på the New Yiddish Rep, samt i en pjäs av författaren Chaver Paver.
Shane har blivit en relativt flitig gäst i Sverige. I augusti blir det tredje gången har gästar det årliga jiddischseminariet. Sist han besökte Sverige, 2014, var det med en bejublad turné i Stockholm, Göteborg och Malmö. 
”Det är en stor sak att besöka denna fantastiska och heimishe gemenskap av människor som verkligen förstår och uppskattar jiddisch. Ryktet om att jiddischen är levande i Sverige har spritt sig”, säger Shane. 


Berätta om vad du ska göra på sommarseminariet?
”I workshopen Mir shpiln teater ska jag leda en liten teaterworkshop, med ambitionen attvi ska kunna framföra ett litet skådespel för allesammans. Vi kan komma att göra att smakprov av en dramatisering av novellen Motl Peysi dem khasns Yingl, Motl Peysi kantorns son av Sholem Aleichem.
Jag kommer också under rubriken Ver iz Mina Bern att berätta om en jiddischaktris som jag kände väl. Mina Bern var en fixstjärna inom jiddischteatern under hela 60 år. Hon var framför allt en stor stjärna i mellankrigsåren i Polen. Mina var en tuff dam som tog mig under sina vingar och lärde mig tala jiddisch. Jag var hennes vän i 15 år, tills hon dog 2010. Hon medverkade faktiskt i den första jiddischpjäs som jag såg, Mirele Efros, jiddischens Kung Lear.

Och så blir det showtime, eller hur?

Ja, Jag kommer också bjuda på en show tillsammans med den fantastiska jiddischsångerkan Miryem-Khaye Siegel och musikern Binyumen Schaechter på lördagskvällen. Det blir en varieté med musik, sång och sketcher. Jag hoppas och tror att det blir riktigt njutbart.  

FS