Binyumen andas jiddischmusik

Binyumen Schaechter aint necessarily IIBinyumen Schaechter är en briljant pianist, prisbelönt musikalkompositör och körledare från Brooklyn som i sin yrkesgärning mixar jiddischmusik med jazz och amerikansk populärkultur. I augusti besökte han jiddischseminariet i Lidingö och bjöd bland annat på ett bejublat framträdande med egna sånger och jiddischtolkningen av George och Ira Gershwins ”It ain’t necessarily so" som på jiddisch blev Mayn gornisht s’iz dafke azoy. Vem är denne Binyumen?

Det ska böjas i tid. Hemma hos familjen jiddisch-lingvisten Mordkhe Schaechter, och hans fru Charne på Bainbridge Avenue i Brooklyn var det jiddisch som gällde för Binyumen, som är född 1963, och hans tre äldre systrar under uppväxten på 60- och 70-talet.
”Vi var tvungna att böta med en penny i en teppel, en kastrull, varje gång vi använde ett engelskt ord istället för ett jiddischord hemma. Som yngst tyckte jag att det orättvist eftersom jag inte kunde lika många ord som mina systrar”.

Där fanns även två andra jiddischtalande barnfamiljer intill. Tanken var att familjerna Gottesman och Fishman och Schaechter skulle bibringa barnen en jiddischtalande miljö. Det fick dom med råge. Det talades jiddisch av både stor som liten på adressen som av jiddischister kallades för Bainbridgeofka. Två dagar i veckan gick dessutom alla barnen på eftermiddagen till Sholem Aleichem shule, där de läste jiddisch för Chava Goldstein, som var en utmärkt lärare.

Men hur lärde du dig behärska engelska?
"På lekplatsen, när jag spelade boll och i skolan. Det gick inte så dåligt för någon av oss. Vi har alla gått på Ivy league universitet".
Jiddisch har blivit en livsluft för Binyumen och hans systrar. Rukhl, som tidigare gästat vårt jiddischseminarie, är idag chefredaktör för jiddischtidningen, Forverts. Git Schaechter-Viswanath är en berömd jiddischpoet och Eydl Reznik är jiddischlärare bland ultraortodoxa i Tsfat i Israel. Binyumen musikaliska bana började i treårsåldern när mamma Charne gav honom pianolektioner. Under studieåren satsade han på att bli konsertpianist, men sadlade om till att bli musikalkompositör. Det har genom åren blivit 100 sånger till olika musikaler, kabaréer och andra beställningsverk. 

En av hans succéer var uppsättningen ”Too Jewish?” som gick på turné runt om i Nordamerika i mitten av 1990-talet. Han framförde sången ”In a school yard in Brooklyn” från denna musikal vid uppträdandet på jiddischseminariet på Lidingö. Sången handlar om hur han för vidare ett judiskt arv till sitt lilla barn. 
”Min största succé var dock med ”Naked boys singing” på 90-talet, som handlar manlighet med en stor dos humor. 

Binyumen Schaechter aint necessarily IV2003 beslöt han sig för att ta jobbet som dirigent, kompositör och arrangör för kören The Jewish People’s Philharmonic Chorus.

”När jag tog över var det en hobbykör med mestadels äldre personer. Idag är det närmast semiprofessionell kör som turnerar runt om i Nordamerika med en repertoar mestadels på jiddisch”,  Binyumen och hans fru har fört arvet vidare och uppfostrat sina barn i ett jiddischtalande hushåll.  För hans extremt begåvade döttrar Reyna, 24, och Temma, 17, som utgör sångduon Schekhter-Tekhter, The Schaechter sisters, är det helt naturligt att sjunga på jiddisch. Duon har gjort bejublade turnéer, där de framför pappans arrangemang av kända jiddischmelodier. Låt oss hoppas att de snart kommer till Sverige med pappa och uppträder. 


FS
Se intervju med Gitl Schaechter-Viswanath om uppväxten på Bainbridge Avenue

Lider mit Glider
Binyumen har bidragit med egna kompositioner till Lider mit Glider, ett videoprogram för jiddischundervisning för barn i Sverige. Lider mit Glider,(fritt översatt. sånger med lemmar) består av textade videofilmer med ljudfiler, noter och texter med översättning. I videofilmerna framförs både  traditionella och Binyumens nykomponerade sånger på jiddisch av sång- och danspedagogen Helene Don Lind, som arrangerat och koreograferat dem med rörelser. Bakom programmet står Sveriges Jiddischförbund och pedagogen och jiddischaktivisten Paula Grossman. Lider mit Glider kommer att finnas på nätet och vänder sig framför allt till pedagoger för barn i åldrarna 3–8 samt till barnens föräldrar och mor- och farföräldrar, som vill bibringa barnen en del av det rika jiddischkulturarvet.

…Och så var det där med Woody Allen?
Innan jag hade en chans att formulera min undran, så hann den snabbtungade Binyumen före:
”Jo, jag har hört att jag ser ut och låter som Woody Allen. Han kommer dessutom, som jag från Brooklyn. What can I say?”