15 år och jiddischlärare

EthelMiriams Trinhs glada och begåvade 15-åriga dotter Ethel var jiddischseminariets i särklass yngsta lärare sedan starten 1999. Ethel är uppvuxen i ett hushåll där alla pratar jiddisch. För henne var det en ny och spännande upplevelse att lära ut sitt modersmål.
"Jag lärde mig mycket på seminariet,  bland annat massor av kulturella saker av de som deltog i mitt seminarium.Och det var väldigt kul att prata med en massa olika människor”, säger Ethel. Dessutom var hon imponerad över hur trevligt och vackert det var på konferenscentret.
”Det var kul att delta i olika aktiviteter, till exempel teaterworkshopen. Föredraget om Midrashim, bibliska berättelser och tolkningar, på jiddisch var också väldigt intressant.”
Själv går hon i en vanlig skola i Jerusalem. Kompisarna har vant sig vid att det pratas jiddisch i familjen Trinh-Niborski.
”Många vet ju inte ens att jiddisch är ett riktigt språk. En del kompisar tycker att det låter lite komiskt. Andra är lite nyfikna har själv lärt sig en del jiddischord, och några bryr sig inte”. Helt klart är att upplevelsen på seminariet har väckt Ethels nyfikenhet och lust att själv syssla med pedagogik. Hon fick helt enkelt blodad tand.
”Det var en skön känsla att kunna förmedla kunskaper. Jag ser själv en möjlighet att arbeta som lärare och aktivist inom jiddisch”.*
Låt oss hoppas det!

FS

Foto:privat