TV-sändningar från Jiddischseminariet

CollageNu kan du se titta på föreläsningar du missade eller gillade vid årets jiddischseminarium i augusti. UR Samtiden har spelar in och lagt upp nedanstående föreläsningar på sin webbsajt. Alla föreläsningar är på jiddisch, men med svenska undertexter:

Vem var Mina Bern: Skådespelaren Shane Bakers vänporträtt av skådespelerskan Mina Bern som föddes i Polen under tidigt 1910-tal och verkade under hela sitt liv inom och för jiddischteatern. Shane Baker lärde känna Mina Bern 1995 och det är henne han har att tacka för sin goda jiddisch. 

Poesi i getto och läger: Miriam Trinh, forskare i jiddischlitteratur vid Hebrew University of Jerusalem, har studerat tusentals poetiska texter på tyska, polska, jiddisch och hebreiska som tillkommit i getton och läger under Förintelsen. Trots fruktansvärda förhållanden fortsatte många människor med konstnärligt skapande verksamhet. Texterna är viktiga som historiska källmaterial, men de har också verkliga konstnärliga ambitioner.

Tobias Rawet - min barndomNär Tobias Rawet var sex år gammal tvingades han sätta sig i en hink nedsänkt i ett dass under flera timmar. Så lyckades hans mamma gömma honom från de tyska utrensningarna av barn i gettot i Lódz. Här berättar Tobias Rawet om hur han överlevde den systematiska förintelsen av Europas judar och om förhållanden i gettot i Lódz och upplevelser i Rawensbrück.