Jiddisch lyser upp våren i Stockholm

Jiddischsällskapet i Stockholm bjuder tillsammans med sina samarbetspartner in till ett spännande jiddischprogram under våren.

fr v Ida och LouiseFörst ut är en sångworkshop med Stockholms jiddischkör torsdagen den 14 mars på Stallet i Stockholm, följt av en konsert. På programmet står Gruppen KAJA, som bjuder på en blandad hänförande musikmix av klezmer, tango, svensk folkton, fransk vals, och improvisation. Duon Ida & Louise (t h)  framför tonsatta dikter av kvinnliga poeter på jiddisch och svenska. De berättar om poesin, kvinnornas öden och tiden de levde i. 

Förra vårens succéartade helg med judisk musik och litteratur följs nu upp med en helg med jiddischfilm 6-7 april. Ta dig till Filmhuset och njut av både gamla och moderna jiddischfilmer Filmerna kommer att presenteras av både ”filmmakare” och filmvetare från Israel, USA och Frankrike. Avrom SutzkeverSärskilt intressant är en nyproducerad israelisk dokumentärfilm om Avraham Sutzkevers (t h) liv och verk. Filmen skildrar bland annat hur han som ledare för den underjordiska rörelsen, ledde gruppen Papier Brigade som räddade judiska manuskript undan nazisterna.

klepfiszI maj kommer författaren, jiddischisten och feministen Irena Klepfisz till Stockholm, datumet är inte klubbat än. Irena Klebfiszs liv och litterära verk kommer att presenteras i ett samtal med författaren. Hon föddes i Warzawas getto 1941. Hon och hennes mor överlevde kriget och bodde i Sverige 1946 – 1949, då de emigrerade till USA. Irena lever och verkar i New York som författare, lärare och översättare av jiddisch kvinnlig poesi till engelska.

Kolla in kalendern här intill för mer information om Jiddischsällskapet i Stockholms program. Det uppdateras med ny information löpande.

Abbe Schulman, ordförande Jiddischsällskapet i Stockholm/FS