De har gjort Lund till ett jiddisch-bokcentrum

Olnianskys 2019 nyI juli utsågs Sverige av det judiska webbmagasinet Tablet till ett internationellt centrum för utgivning av barnlitteratur på jiddisch. Bakom detta fenomen ligger framför allt Lundaparet Niklas och Ida Olniansky, som vi skrivit om tidigare, bland annat om deras Jiddisch metal-band Dibbukim  och deras tidskrift Dos Bletele.  Sedan start 2012 har parets bokförlag, Olniansky Tekst, gett ut en strid ström med böcker på jiddisch.  

I somras kom Der Hobit, ”Hobbiten” av J.R.R. Tolkien, översatt av Barry eller Berish Goldstein, som översatt andra verk av Tolkien och Dickens samt ”Det susar i säven”, av Kenneth Grahame. Niklas släppte också sin egenförfattade Fantastish, en bok för yngre barn.

Paret ger ut en bokserie med pedagogiska böcker inriktad på just de yngsta kallad A yiddish bichl far di same yingste (En liten jiddischbok för Der Hobitde allra yngsta). Förra året kom också Niklas ungdomsroman ”Der lunder vunder”, en äventyrsroman som utspelar sig i det gamla judiska kvarteret Nöden i slutet på 1800-talet. Boken är vackert illustrerad av Emma Olausson.

Hittills har det varit små upplagor. Efterfrågan på litteratur skriven på jiddisch med hebreiska bokstäver är ju trots allt begränsad.
”Som ett extraknäck så funkar bokförlaget bra. Hade vi gjort detta på heltid hade jag varit bekymrad för vår ekonomi, säger Niklas som är heltidsarbetande lärare på en högstadieskola. Ida är föräldraledig arkivarie. Paret är trebarnsföräldrar.
”Vi publicerar mellan 4-6 böcker årligen. Planen är att ge ut totalt fem böcker 2019”, säger Niklas.

Förlagets verksamhet har inte gått obemärkt förbi, vilket gett en del kommersiella effekter:
”Den långa artikeln i Tablet gav oss lite beställningar, och en pressrelease med anledning av utgåvan av Der Hobit gav oss lite uppmärksamhet i Sverige, bland annat en artikel i Sydsvenskan. Men intresset i Sverige är lite svalare för vår utgivning. 

Även om upplagorna är relativt små har paret börjat få en stabil kundkrets.
”Biblioteken i Sverige köper av oss. Men vi har framför allt börjat få en stabil kundkrets, framför allt i USA. 500 ex av en bok går åt ganska snabbt”.
Paret har till och med fått göra nytryck:
Hintern gardinHintern gardin in a yiddisher heym (”Vad finns bakom gardinen?”) – den andra boken i bokserien för de yngsta barnen sålde som smör i solsken. Niklas kallar det för en pek- och lärbok med en yiddishn ta’am (judisk känsla). Bakom gardinen visade det sig nämligen finnas alltifrån challe-bröd till en shofar.
”Jag gjorde grafiken och skrev allting. Det blev en enkel barnbok som vi sålt 800 exemplar av”.  

Olnianskys ger ut böcker i paket om två eller tre samtidigt. I paketet med Hintern gardin fanns även Der glicklicher mensh, en traditionell jiddisch-KobiWeitzner copyberättelse, smakfullt bearbetad av dramatikern och teaterchefen, Kobi Weitzner, som hastigt gick bort förra året i en hjärnblödning.  Kobi var för övrigt en mycket uppskattad gäst på jiddischförbundets sommarseminarie 2016. Boken, som är illustrerad av konstnären Linda Siewert, handlar om en kung som ger sig av för att söka efter lycka för sin enda dotter, och som till slut finner att han har letat på helt fel platser.
”Kobi Weitzner betydde enormt mycket för oss. Vi fick kontakt med honom efter att jag svarat på en negativ recension i Der Forverts, som klagade på vår jiddisch. Kobi läste mitt svar, gillade det och hörde av sig och ville göra något med oss.”

Nu är paret också med om att ge ut det litterära magasinet Yidishland, som kommer ut med fyra nummer 2019.
Projektet drivs ihop med de israeliska jiddischisterna Mikhoel Felsenbaum, Velvel Chernin och Dov Ber Kerler. Felsenbaum textredigerar för övrigt förlagets böcker.
”Allt är helt ideellt. Ingen som skriver får pröjs. Hittills är det grabbarna i Israel som sköter produktionen medan jag sköter tryck, försäljning och kontakten med distributörer, säger Niklas. 

Olnianskys har med andra ord inga fritidsproblem.

Fredrik S.

För mer information gå till http://olniansky.com/
PS. Efter intervjun återkommer Niklas Olniansky med ett erbjudande till alla läsare och jiddischvänner:  En årsprenumeration av Yidishland (4 nr) + Der Lunder Vunder för sammanlagt 450 kr. Pengarna kan erläggas via Swish 123 447 0563 eller bankgiro 742-7040.