P2 sänder på temat ”Musik och jiddisch”

Musik och jiddisch i PR MilmanDet första av de två programmen av musikradiokanalen P2:s serie ”Musik och jiddisch” sändes söndagen den 25 augusti 14:00.  Det andra programmet sändes på samma tid söndagen den 1 september.

I det första programmet i serien, som är gjord av Birgitta Tollan, möter vi den ryskfödda sångerskan Sophie Milman (på bilden till höger) och den kanadensiska professorn Anna Shternshis. De har båda arbetat med skivan som är gjord av Yiddish Glory: The Lost Songs of World War II, som Grammynominerats i USA. Texterna till dessa jiddischsånger hittades i före detta sovjetiskt arkiv i Ukraina. Där hade de legat sedan 1950 då folkmusikvetaren Moisei Beregovskys forskning lades i giftskåpet. Det är berättelser från judiska barn, kvinnor och män, utsatta för nazisternas ohyggligheter under andra världskriget, bland annat i koncentrationslägret Pechora i Ukraina. Även judiska, kvinnliga soldater i Röda armén skrev sånger.

 På Yiddish Glory sjunger och spelar en mix av klassiska musiker och jazz- och folkmusiker. Flera av sångerna på skivan är baserade på dåtidens populära ryska sånger, klassisk musik och judisk folkmusik.

Vår egen svensk jiddischsångerska Anne Kalmering berättar om varför hon sjunger på jiddisch och hur sångerna fick henne att känna trygghet när hon var barn. Hon berättar om det s k Judehuset på Klippgatan på söder och framför sånger ur den nya cd’n Vayter tillsammans med gruppen Stahlhammer Klezmer Classic. Där för de vidare judiska folksånger och musik i ashkenazisk och sefardisk tradition.

Sofia Berg Böhm, som vi presenterade nyligen berättar hur en musikkassett hon köpte i New York fick henne att upptäcka nya uttryck inom musik framförd på jiddisch. Den israeliska sångerskan Chava Albersteins visor handlade om ghettot i Vilna (Vilnius) och berörde kriget och längtan tillbaka och saknad efter de som gått bort. Chava Alberstein kallas Israels Joan Baez.

Jiddischförbundets förra ordförande Susanne Sznajderman-Rytz deltar också i det första programmet. Susanne berättar om sina jiddischrötter och sjunger själv en känslosam sång som hennes pappa sjöng för henne när hon var liten. Hon berättar om vad jiddisch är för språk, varifrån det kommer och vilka som talar det idag.

I det andra programmet i serien medverkar SångerskanRebecka Gordon som sjunger jazz på jiddisch. Hennes cd heter Yiddish’n Jazz., Dessutom medverkar Sophie Pousette samt sångerskan och låtskrivaren Louisa Lyne som har sjungit på jiddisch i nästan 15 år. Hennes nya CD tillsammans med ensemblen Di Yiddishe Kapelye heter Lust. Bägge avsnitten är väl värda att lyssna på.

FS

Foto: Foto: Vladimir Kevorkov.