Välbesökt jiddischseminarium bjöd på artistisk bredd

Jiddischseminariet 2019 artisternaDet märktes att deltagarna hade laddat för jiddischförbundets sommarseminarium den 16-18 augusti på Skogshem & Wijk på Lidingö. Folk var uppspelta och glada när de anlände på fredagen för en helg i jiddischens tecken. Det kändes som att träffa familjemedlemmar när en rad välbekanta ansikten strömmade in i lobbyn med sina resväskor.
Hela 116 personer deltog i årets upplaga som bjöd på en sällan skådad bredd och djup både vad gäller föreläsningar och artisteri: alltifrån analyser av kvinnliga jiddischpoeters dikter, 20-talets litterära jiddischliv i Berlin till teaterworkshopar och föreläsningar om jiddischgrammatik, ordspråk och talesätt.

Lördagskvällens föreställning bjöd på medryckande och fina uppträdanden. Trubaduren Karsten Troyke, som hållit i uppskattade sing along-workshops bjöd på härlig sång ihop med den skicklige violinisten Daniel Weltlinger. Den karismatiske och underfundigt humoristiske rysk-amerikanske Yuri Vedenyapin tog publiken med storm med sina sånger på jiddisch och ryska. Kvällens vackraste röst var utan tvivel Sofia Berg-Böhms som bjöd på en vacker sångskatt ackompanjerad av den skicklige gitarristen Patrik Bonnet.

Vi får vänta till nästa år för att fira 20-årsjubiléet för dessa uppskattade jiddischseminarier. Däremot var det i år 20 år sedan som jiddisch blev ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk.

Här är följer tre röster om seminariet, det var mestadels vin och så lite vatten: 

Barbro Posner porträttbildBarbro Posner:
- Det är helheten som gör det! Det bjöds på intressanta ämnen och jag lyssnade på flera duktiga föreläsare. Jag fick höra en talad jiddisch från Miriam Trinh och Tal Hever-Chybowski som var både vacker och förståelig. Seminariet ger en unik chans att få kontakt med jiddischkulturen som är så mycket mer än bara språket.

Kerstin FlamolcKerstin Flamholc: 
- Jag är ingen utpräglad jiddischist. Det var roligt och fint i det stora hela. Lördagskvällens konsert höll en fantastiskt hög klass. Mat och boende var bra. Men det tekniska var oorganiserat. På inte en enda föreläsning fungerade det tekniska. Detta tog en massa tid från föreläsningarna som redan var litet för korta. Det var fjärde gången som jag deltagit på seminariet. Det var första gången jag varit med om dessa tekniska problem.

Isak GersonIsak Gerson:
- Jag var jättenöjd. Detta seminarium har jag sett fram emot hela året. Det var extra kul och lite nytt att ha avancerade grammatiklektioner med Eliezer Niborski. För oss som kan en del jiddisch så var detta extra roligt.

FS
Foto: B.Posner, privata foton