Jiddischkultur på Göteborgs Kulturkalas

ZemerKapellpress komprTraditionell Klezmer, ett spännande möte mellan judisk och romsk musik och Yiddishe Kapelye. Det jiddischkulturella inslaget på Göteborgs kulturkalas den 13 augusti lockade många intresserade göteborgare.
Zemer Kapell var först ut med det judiska inslaget i de nationella minoriteternas tält vid Stora Teatern. Zemer Kapell, som är en ganska ny göteborgsgrupp, bjöd på Klezmer i traditionell tappning. Stämningen blev uppsluppen och livlig av musiken och konserten avslutades med en traditionell långdans genom tältet.

JR JudiskRomskOrkesterFör tredje året i rad på Kulturkalaset spelade sedan JR – Judisk Romsk Orkester musik med gemensamma rötter. Liksom föregående år var konserten mycket välbesökt och uppskattad. Romska klassiker blandades med något uppjazzade judiska melodier, vilket stundtals gav saxofonisten Eric Liftig utrymme för lysande improvisationer tillsammans med Max Wulfson virtuosa jazzviolinspel. Max är för övrigt hemmahörande i orkesterdiket på Göteborgs Operan och i det egna klezmerbandet Zimmes. Spelningen avslutades med den romska sången Chaiorie shukarie, en svängig melodi välkänd genom bland annat Esma Redzepova och i en latinversion med Gipsy Kings.

LouisaLyne YiddisheKapelyeOnsdagens judiska program avslutades med Louisa Lyne och di Yiddishe Kapelye. Malmöorkestern och dess sångerska bjöd på både gamla och nya jiddischsånger. Det blev en utmärkt musikalisk underhållning med hög kvalitet – en fantastisk avslutning på en minoritetskulturdag.

Två dagar senare, den 15 augusti, höll Staffan Böös och undertecknad från Föreningen Jiddischkultur i Göteborg ett uppskattat föredrag på Göteborgs stadsmuseum om Isaac Bashevis Singer och hans värld i Polen. Med hjälp av bilder, filmklipp och uppläsning togs publiken tillbaka i tid och rum till trakterna kring Lublin och Warszawa.                                                                                                    

Tom Shulevitz, FS

Foto från ovan: Zemer Kapell, JF Judisk Romsk Orkester, Louisa Lyne un di Yiddishe Kapelye.