S(tr)unprat med Salomon

Schulmanbasker beskDen kåserande barnläkaren, författaren och jiddischpersonligheten Salomon Schulman var huvudperson vid ett välbesökt samarrangemang mellan Wizo och judiska kulturföreningen 1945 i Malmö den 19 oktober.
Arrangemanget började med att det serverades en god soppa med bulkes. Genast spreds en trevlig stämning runt de fint dukade kaffeborden, där 54 förväntansfulla personer hade samlats för att lyssna på Salomon, som vandrade mellan olika ämnen med jiddisch och jiddischkultur som gemensam nämnare.  
Han berättade bland annat om sitt senaste besök i det judiska New York, där han bland annat besökte den enda kvarvarande jiddisch-tidningen Forverts. Salomon berättade också mycket underhållande om sina olika tillfälliga möten med judiska personer på gatan och i en religiös buss, där männen satt fram och kvinnorna där bak. Självklart trodde Salomon, att han kunde sitta bland kvinnorna, men blev då vänligt men bestämt avvisad.
Efter en frågestund, läste Salomonvockså några stycken ur sin senaste bok: ”Gud i Odessa och Satan i Paris”.
Efter pausen, då det serverade kaffe och te med hembakad chokladkaka, fortsatte Salomon att kåsera och drog till sig många hjärtliga skratt. Det blev en trevlig eftermiddag i Salomon Schulmans sällskap.

Gerry Eilenberg