Shane sken på scen

ShaneBakeriMalmo III80 förväntansfulla gäster kom för att uppleva den amerikanske jiddischskådespelaren Shane Bakers enmansföreställning Goyishe Naches i judiska församlingshuset i Malmö den 18 november. Ingen blev besviken.
Stärkta av en god talrik soppa och nybakad bulke njöt vi av Shanes breda skådespelarrepertoar. Han gestaltade olika karaktärer och bjöd på smakprov på olika genrer, både hög poesi och skämt av buskiskaraktär.
Det blev jiddisch varvad med engelska, så att de som inte förstod jiddisch ändå kunde tillgodogöra sig föreställningen. Allt sköttes i rasande högt tempo. Shanes talade Jiddisch-tal översattes på engelska via projektorn som sköttes av Awi Szotten. 

ShaneBaker MalmoIIProffsig ut i fingerspetsarna

Det har varit några hektiska dagar i Sverige för Shane Baker, med föreläsningar vid Limmud i Stockholm och samma bejublade föreställning i Göteborg kvällen innan. Men han visade också att han är ett proffs ända ut i fingerspetsarna. Kvällen avslutades följdriktigt med stående ovationer.
Titeln på föreställningen är ett känt jiddischuttryck som kan översättas med ”glädje för icke-judar” och alluderar lite skämtsamt på Shane Bakers bakgrund. För trots att han behärskar en god flytande litvisch (litauisk) jiddish och en ocean av kunskap om jiddischkultur är han faktiskt inte jude. Shane Baker, 43, är född i Kansas City, där han en gång i tiden var korgosse i en episkopalkyrka. Idag är han ansedd som en ledande jiddisch-skådespelare i New York.

Gerry Eilenberg
Bidrag: Fredrik Sieradzki

Foto: David Radomski