Shabbes-uppträdanden i norr och söder

Bay Nakht jiddischkonsert 30.1.15Fredagkvällen den 30 januari blev en härlig jiddischkväll både i Malmö och Stockholm. I rikets tredje största stad framförde Louisa Lyne och di Yiddishe Kapelye sin konsert Bay nakht för ett fullt hus på Folk å rock.

Bandet bjöd dels på musik ur jiddischrepertoaren, dels på en sångcykel med nyligen tonsatta dikter av sex östeuropeiska kvinnliga jiddischpoeter (se tidigare artikel om detta). Musiken är skriven av medlemmarna i di Yiddishe Kapelye. Publiken tog emot allt med stor entusiasm och det blev ett fint möte mellan musikerna och de som lyssnade, rapporterar vår medarbetare Agneta Sederowskt. Till upplevelsen bidrog att publiken fick häften med dikterna på jiddisch och engelska. Dessutom var maten som serverades fräsch och god. 
Den 22 april ska Louisa Lyne med orkester ha releaseparty på Palladium i Malmö.

Samtidigt som di Yiddishe Kapelye underhöll i Malmö, så höll sällskapet för Jiddisch och FridaSchatzJiddischkultur en välbesökt shabbesmiddag (med väntelista) på restaurang Matman i Stockholm. 

”I samband med middagen presenterade Benny Auerbach (poeten,reds.anm.) Mordechai Gebirtig och Frida Schatz, sjöng några av hans sånger”, rapporterar Lola Baral från Sällskapet för Jiddisch & Jiddischkultur.  

Fredrik S.
Bild från Di Yiddishe Kapelyes uppträdande i Malmö (Thomas Lunderquist), samt Frida Schatz (Paideia).