En härlig jiddischvarieté

ASibe konferencierer copyDen 14 mars bjöds 140 gäster från Stockholm, Malmö, Borås och Köpenhamn på en underbar kväll med jiddischunderhållning, samkväm och god mat på Blasieholmens Restaurant i Stockholm. De som bjöd på ASibe ArjeEisenbergsång, berättande, poesiläsning, trolleri, sketcher med mera var Frida Schatz, Israel Ram, ASibe FridaSchatzBen Auerbach, Arje Eisenberg, Josef Ram, Bim Möller, Ruth Milchner och David Waldfogel tillsammans med musikerna Misha Freidzon, Igor Fisherman och Magdalena Stoltz.
Festen som fick namnet A Sibe far a simche, som kan översättas med ”orsak för en fest”, byggde på en idé kring att låta Sällskapet för Jiddisch ASibe IsraelRamoch Jiddischkulturs medlemmar visa sina talanger. Festkommittén, di Simchemachers, bestående av Frida Schatz, Bella Zylbering och ASibe Waldfogelundertecknad ville ha varitéunderhållning ”mit a jiddischen taam”, med en smak av jiddisch. Och det fick vi med råge.
Efter en timmes härlig underhållning var det tid för allsång, följt av dans. Arje Eisenberg och Frida Schatz, från de forna musikgrupperna Keps och Glickers, stod för sången till dansmusiken. Vi fick en mycket lyckad jiddischkväll som höll på ända till 01.00.

Ben Auerbach

Foto: Daniela Auerbach