Louisas sång värmde våra hjärtan och Marinelas soppa våra magar

LouisaLyne Kumsitz Mars15Louisa Lyne och Di Yiddishe Kapelyes repertoar blir bredare och bredare. Vi som var på Judiska Kulturföreningen 1945 i Malmös Kumzits den 28 mars fick höra gamla traditionella jiddischsånger liksom nyskrivet material. Bara en sån sak att det skrivs nytt på jiddisch!
Louisa Lyne har fått ett arbetsstipendium av Malmö stad för att tonsätta kvinnliga jiddischpoeter. En av dessa sånger Ikh bin a tsirkus-dame av Tsilye Dropkin sjöng Louisa för oss i konserten i församlingshuset. Vi fick också höra den välkända tonsatta Nils Ferlindikten "En valsmelodi" framförd på jiddisch i översättning av Salomon Schulman.
Om några dagar åker bandet till Israel för första gången. Man ska delta i en internationell jiddischfestival 4 april på Suzan Delal Center i Tel-Aviv. Sprid det gärna till era vänner i Israel!
Den 22 april uppträder Di Yiddishe Kapelye på Palladium i Malmö för att lansera sin nya CD. Skriv in datumet i almanackan om du befinner dig i Malmö!
Tack Kulturföreningen för en härlig dag med jiddischkeit och för att ni håller vårt rika kulturarv levande! Och för vår kock, Marinela. Hennes mustiga morotssoppa var verkligen god!

Barbro Posner 

Bild: Barbro Posner