Paret Orenstein-Spiegel är tillbaka på sommarseminariet

EugeneMindy OrensteinFör två år sedan gjorde Eugene Orenstein en uppskattad insats som föreläsare och hans fru Mindy Spiegel var en heimishe konversationsledare på jiddischförbundets sommarseminarium. I årets upplaga av sommarseminariet den 7-9 augusti är Eugene och Mindy tillbaka från Montreal för att bjuda på sina kunskaper om jiddisch och jiddischlitteratur och kultur.
Eugene är pensionerad Associate Professor i jiddischlitteratur och modern judisk historia vid McGill University i Montreal. Och Mindy har en bakgrund som jiddischlärarinna vid en judisk skola och har också i flera år varit samtalslärare vid Yivos sommarskola, på NYU och vid Tel Avivs universitet.
Förra gången bjöd Eugene på engagerade föreläsningar om de fascinerande jiddischförfattarna och livsödena Lamed Schapiro och Chaim Grade som fångade åhörarnas intresse. I år kommer han bland annat att uppmärksamma den store Yitzchok Leybush Peretz som avled för exakt 100 år sedan.
För två år sedan ledde Mindy, med kraftfulla gester och uttrycksfulla miner, shmiesklassen, konversationsklassen, i jiddisch. Hennes poilishe, polska, jiddisch var välbekant för de flesta av oss. Exakt vad Mindy ska hålla i för sessioner i augusti inte klart än. 

Fredrik S.

Bonusmarterial: Se Yiddish Bookcenters intressanta intervjuer med Eugene Orenstein från 2011 här