Nyhetsbrev nr. 6-2014 från Sveriges Jiddischförbund

Skriv ut
jf nyhetsbrev2

 
Nyhetsbrev nummer  - 08 december 2019
Hej Besökare,

Letste Nayes (Senaste nytt) är ett e-postbaserat nyhetsbrev som ger dig möjlighet att enkelt få tillgång till den information och de artiklar som vi publicerar på jiddischförbundets sajt.
Vi håller dig á jour med vad som händer i jiddischland på våra breddgrader och vad jiddischförbundet och dess medlemsföreningar har för aktiviteter. Dessutom bjuder vi på reportage, artiklar, referat, anmälningar och recensioner med koppling till jiddisch och jiddischkultur.

Fredrik Sieradzki, Redaktör

Gut Yontef  

Gut YontefNu stundar en period av judiska helger som börjar med nyåret Rosh hashoneh på onsdag kväll den 24 september. Tio dagar senare infaller försoningsdagen Yom Kippur, därefter kommer Sukkes (lövhyddohelgen). Detta är en period som bjuder på glädje, gutes essen, fasta och inre rannsakan och en möjlighet att utbyta livsvisdomar och skvaller - gärna på jiddisch. Vi önskar dig A gut un zisn yor! Ett gott och sött år!!
Redaktionen 


 
 

 
 

Minnesvärt jiddischseminarium

Minnesvärt jiddischseminariumWeekendseminariet på Lidingö den 8-10 augusti blev en fest i jiddischland med di mischpoche. Helgen blev en högsommarvarm hyllning till jiddisch som språk, kultur, foklore och humor. Gamla vänner återsågs för att bland annat prata glada minnen, ta ett dopp i det varma vattnet
Läs mer...

 

Nya jiddischgrupper i Malmö

Nya jiddischgrupper i Malmö

I Malmö ser det ut att bildas en eller kanske två nya grupper för jiddischstudier i Judiska Kulturföreningen 1945 i Malmös regi. Det framkom efter ett ett trevligt och bra introduktionsmöte för jiddisch-studier på judiska församlingen den 11 september. I gruppen som träffades

Läs mer...


Jiddischrepresentanter i Ung Minoritet

Jiddischrepresentanter i Ung MinoritetMöt Sveriges Jiddischförbunds två nya representanter i Ung Minoritet: Niklas Olniansky och Mikaela Rohdin. Ung Minoritet är en samarbetsplattform för de fem nationella minoriteternas ungdomsförbund. Tanken är att man ska arbeta tillsammans för att stärka barn och ungas rättigheter i de nationella minoriteterna! 
Läs mer...


Mir lebn ebik

Mir lebn ebik MIR LEBN EYBIK - Vi kommer alltid att leva - är en kraftfull sång, ursprungligen från Vilnius getto, som åter är aktuell. Med denna sång uppmanar Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye till medmänsklighet och respekt i en tid av växande främlingsfientlighet. 

Visste du att…

Visste du att… Svenska kommuner har en skyldighet att anordna undervisning i något av de nationella minoritetsspråken samiska, finska, meänkieli, romani eller jiddisch?  Detta gäller även om eleven inte talar språket i hemmet eller om elevgruppen är mindre än fem elever. Samma rättighet gäller också internationellt adopterade barn. Modersmålsundervisning är ett frivilligt ämne, det innebär att önskemål från eleven eller elevens föräldrars sida måste identifieras.


Sverige bryter fortfarande mot minoritetsspråklagen

Sverige bryter fortfarande mot minoritetsspråklagenTrots att det finns tre år gamla förslag från Högskoleverket kring hur Sverige snabbt kan börja leva upp till minoritetsspråkslagens krav på att få fram lärare i de nationella minoritetsspråken, så har fortfarande inget hänt, konstaterar Sveriges Jiddischförbunds ordförande Susanne Sznajderman-Rytz. 
”Det
Läs mer...


Sluta särbehandla jiddisch negativt

Sluta särbehandla jiddisch negativt ”Statsmakterna har uppenbart avsiktligt valt att negativt särbehandla jiddisch jämfört med övriga minoritetsspråk. Det bidrar starkt till att fortsatt osynliggöra jiddisch som nationellt minoritetsspråk.”
Det skriver Lennart Rohdin i ett minoritetspolitiskt bokslut som han gjort på uppdrag av Sverigefinländarnas delegation.  
Rhodin är
Läs mer.


Skatt av talböcker på jiddisch

Skatt av talböcker på jiddischI Forverts från den 19 augusti i år kan man under rubriken Yidish iber der velt finna en artikel om talböcker (רעדנדיקע ביכער), redendiker bikherpå jiddisch. Det är mer än 300 inspelningar från Yidisher folksbibliotek in Montreal, som gjordes under 1980- och 90-talet. Dessa inspelningar
Läs mer...


Bundistkontakter sökes
Bundistkontakter sökesHar du du på något sätt haft beröring med den bundistiska miljön och erfarenheten i Sverige, kanske genom föräldrar, far- och morföräldrar, andra släktingar och vänner. Då ska du ta kontakt med Håkan Blomqvist, som driver ett forskningprojekt vid Södertörns Högskola. Så
Läs mer...


"
Jiddisch är ett multifokalt prisma"

Jiddisch spelar en större roll i Israel än vad vi kan föreställa oss, säger den Antwerpen-födde israeliske jiddisch-performern och tusenkonstnären Mendy Cahan. Han gjorde succé på jiddischseminariet på Lidingö i augusti, med bland annat stående ovationer vid framträdandet på lördagkvällens soaré
Vi passade
Läs mer...


Jiddischkultur på Göteborgs Kulturkalas

Jiddischkultur på Göteborgs KulturkalasTraditionell Klezmer, ett spännande möte mellan judisk och romsk musik och Yiddishe Kapelye. Det jiddischkulturella inslaget på Göteborgs kulturkalas den 13 augusti lockade många intresserade göteborgare. 
Zemer Kapell var först ut med det judiska inslaget i de nationella minoriteternas tält vid Stora
Läs mer...


Start för publicering på jiddisch

Start för publicering på jiddischVi börjar med med att försöka spänna bågen lite högre och publicera alster och nyheter på jiddisch på sidan אויף ײדיש Oyf Yiddish. Till min hjälp som redaktörer har jag fått Jean Hessel och Staffan Böös. Först ut är Jean som valt att
Läs mer...Moment behöver din hjälp

Moment behöver din hjälpDer Yiddisher Moment söker läsarnas ekonomiska stöd att kunna ge ut nästa nummer av tidningen. Moment är digital jiddischtidning som vill slå vakt om en "autentisk jiddisch", sådan som skrevs och pratades före andra världskriget i Österuropa. 
Tdningen är en arvtagare till den
Läs mer...

___________________________________________________________
Nästa nyhetsbrev

Med mer info runt jiddischseminariet, med mera.
Vi mottar mer än gärna nyhetstips, artikeluppslag och texter: skicka till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.." 
Vi kan dock inte lämna någon garanti att det du skickar publiceras. Nästa nyhetsbrev är planerat att skickas ut den 13 november. Deadline för material är den 28 oktober. 
 


 
--
- www.jiddischforbundet.se | Kontakta oss  message
Powered by AcyMailing