Nyhetsbrev nr 1-2015 från Sveriges Jiddischförbund

Skriv ut
jf nyhetsbrev2

 
  Nyhetsbrev nummer  - 28 juli 2021  
 
  Hej Besökare,

Letste Nayes (Senaste nytt) är ett e-postbaserat nyhetsbrev som ger dig möjlighet att enkelt få tillgång till den information och de artiklar som vi publicerar på jiddischförbundets sajt.
Vi håller dig á jour med vad som händer i jiddischland på våra breddgrader och vad jiddischförbundet och dess medlemsföreningar har för aktiviteter. Dessutom bjuder vi på reportage, artiklar, referat, anmälningar och recensioner med koppling till jiddisch och jiddischkultur.

Fredrik Sieradzki, Redaktör

Tayere fraynt

susannesznajderman rytzדי לעצטע פון די עדות (Di letste fun di eydes)
Den sista månaden kan på många vis påminna oss om att de sista vittnena, som överlevde andra världskriget, di melkhome, blir färre. Vad ska nu påminna världen om deras öden, det liv som kunde gett Europa och världen fler forskare, läkare, lärare, luftmänniskor, konstnärer och faktiskt helt vanliga människor? 

Read more
 


Kvetscheray - med rätt att klaga!

Kvetscheray - med rätt att klaga!

Bor du i Stockholm och har du lust att babbla jiddisch då och då? Då kan du anmäla dig till Kvetscheray. En grupp som gör precis som namnet antyder. Att snicksnacka på och om jiddisch (Kvetchen, betyder egentligen att gnälla).
"Vi ses

Läs mer...


 


Shabbes-uppträdanden i norr och söder

Shabbes-uppträdanden i norr och söder

Fredagkvällen den 30 januari blev en härlig jiddischkväll både i Malmö och Stockholm. I rikets tredje största stad framförde Louisa Lyne och di Yiddishe Kapelye sin konsert Bay nakht för ett fullt hus på Folk å rock.

Bandet bjöd dels på musik ur jiddischrepertoaren,

Läs mer...
 

Värdigt 70-årsminne av Förintelsen

Värdigt 70-årsminne av Förintelsen

På 70-årsdagen efter Auschwitz befrielse den 27 januari 1945 högtidlighölls Förintelsens minnesdag runt i landet. I Stockholms synagoga höll bland annat statsminister Stefan Löfven ett brandtal mot den antisemitism som nu grasserar i hela Europa - inte minst i Sverige.
I Borås berättade

Läs mer...


 

מעשׂיות / Mayses: די באַלױנונג / Di Baloynung

מעשׂיות / Mayses: די באַלױנונג / Di Baloynung

די באַלױנונג - אַ מעשׂה פֿונעם רוסישן פֿאָלקלאָר

איבערזעצונג און באַאַרבעטונג: י. העסל

קאָרעקטור: ל. גאָרדאָן

די מעשׂה האָט מען פֿריער געקענט לײענען אין "דאָס בלעטעלע", № 4, 2012

אײן מאָל װען דער צאַר איז געװען אױף אַ רײַזע האָט זיך אָנגעטראָפֿן אַן אומגליק

Läs mer...

 

Bli intervjuad om jiddisch i ditt liv

Bli intervjuad om jiddisch i ditt liv

Den amerikanska gästforskaren Doreen Elroeiy, som vi intervjuat tidigare, går nu ut med en intervjuförfrågan till dig som har en koppling till jiddisch. Läs hennes förfrågan nedan. 

I have come from Philadelphia to investigate how it is like to live "jewishly" in

Läs mer...


 


Studera jiddisch i Tel Aviv i sommar

Studera jiddisch i Tel Aviv i sommar

Dags att fundera över jiddisch-studier i sommar? Naomi Prawer Kadar International Yiddish Summer Program vid Tel Aviv University, äger rum den 28 juni till 23 juli.  

Förra året deltog mer än 100 studeranden från 17 länder i det populära studieprogrammet . Och även

Läs mer...


 


Jiddischens själ

Jiddischens själ

Dokumentärfilmen Yiddish Soul är en resa in i ett återupplivande av jiddischmusiken i Europa. Följ bland annat med de passionerade jiddischartisterna Karsten Troyke, Shura Lipovsky, gruppen KlezRoym, Chava Alberstein och Myriam Fuks på uppträdanden och workshops runt om i olika europeiska städer.

  

A Shmek yidish

A Shmek yidish

För dig som vill börja det nya året med lite grundläggande online-undervisning i jiddisch, så kan vi rekommendera YouTube-filmerna: a Shmeck-yidish. Det är precis vad namnet antyder; en provsmakning på jiddisch i form av en spellista av lektioner med en introduktion till språket,

Läs mer...


 


Yiddishe Deli’s i New York

Yiddishe Deli’s i New York

En Malmö-yiddene som anländer till New York kan lätt tro att hon hamnat i Gan Eiden. Det dröjer inte länge innan jag ser yidden på gatorna, männen med yarmulkes, en del med payes, och kvinnorna i omisskännlig ortodox klädsel, som vore det den naturligaste

Läs mer...

 Jiddischkultur och humor i Sveriges Radio

jiddischkultur och humor i Sveriges RadioPå självaste Nittel Nacht, julafton, sändes den första delen i ett kort-kort nytt radioprogram i P1: Jiddisch far alle.I programmet möter Thomas Lunderquist människor som sysslar med jiddisch på olika sätt. Programmen är delvis på jiddisch, delvis på svenska. Här möter vi
Läs mer...


 


Jan Schwarz om jiddisch i Sverige

Jan Schwarz om jiddisch i Sverige

Jan Schwarz, universitetslektor i jiddisch i Lund, berättar här i en nyinspelad intervju för Wexler Oral History om hur jiddisch blev ett etablerat minoritetsspråk i Sverige efter andra världskriget. Detta, tack vare de bortåt 30 000 överlevare som kom hit 1945 och åren

Läs mer...

 Ministermöte om jiddisch

Ministermöte om jiddisch

Tisdagen den 16 december var jag del av en grupp representanter från Jiddischförbundet, Judiska Centralrådet och Judiska Ungdomsförbundet i Sverige (JUS) som träffade kulturminister Alice Bah Kuhnke för ett samråd. Det var ett möte som kändes både angeläget och fruktbart. Vi träffade Alice

Läs mer...


 


Jiddischpoetens liv och verk fängslade

Jiddischpoetens liv och verk fängslade

Avrom Sutzkever var en av 1900-talets stora jiddischpoeter, vars livsöde och poesi var tätt sammantvinnade. Jan Schwarz, universitetslektor vid Lunds universitet, höll ett ett uppskattat och fängslande föredrag om denne poet inför nästan 30 personer häromveckan på Café Kumsitz, Judiska  Kulturföreningen 1945

Läs mer...

 

 Kalendarium

2015-02-10 Kl. 16:00 -
Läse- och grammatikcirkel - Göteborg

2015-02-14 Kl. 15:00 - 18:00
Kafé Cholem startar - Göteborg

2015-03-14 Kl. 18:00 -
A Sibe far a simche - Festen snart fullsatt!!

 

Hoppas att du hade behållning av vårt nyhetsbrev!

Vi återkommer med nyhetsbrevet den 2 april. Under tiden tar vi mer än gärna emot nyhetstips, artikeluppslag och texter: skicka till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. kan dock inte lämna någon garanti att det du skickar kommer att publiceras.

 
     
--
- www.jiddischforbundet.se | Kontakta oss  message
Powered by AcyMailing