Jiddischsällskapet i Stockholm

Bild presentation på webbenJiddischsällskapet i Stockholm (JSS) är en ideell förening som ingår i Sveriges Jiddischförbund. JSS sprider kunskap om jiddisch och jiddischkultur i Stockholm genom föreläsningar, resor, filmkvällar, konserter, läsecirklar och kurser om mat.

JSS verksamhet syftar till revitalisering av jiddisch och har också en identitetsstärkande och social funktion.

Föreningen har under olika benämningar funnits i mer än 70 år. Fram till slutet av 1900-talet dominerades föreningen av jiddischtalande som överlevt förintelsen. Man ordnade sammankomster, litterära salonger, kulturaftnar och egna teaterföreställningar. Många av grundarna och tidigare aktiva medlemmar finns inte längre kvar i livet. Ett generationsskifte har därför varit nödvändigt och JSS styrelse utgörs idag delvis av barn till dessa jiddischtalande personer.

logga Jiddischsällskapet StockholmJiddisch har fått en renässans i Stockholm liksom i övriga landet fr.a. sedan jiddisch år 2000 blev ett nationellt minoritetsspråk.  Många verksamheter har initierats av JSS av vilka flera kopplats till Sveriges Jiddischförbund. I Stockholm finns en teaterförening, Stockholms Jiddische Teateramator´n, som sedan 2009 satt upp bejublade förställningar på jiddisch. Detta är unikt och görs numera endast i Israel och USA (se medlemsföreningar). Här finns också en Jiddischkör med 40-tal aktiva sångare (se medlemsföreningar).

I Stockholm går det att studera jiddisch via Paideia folkhögskola och Hillelskolan erbjuder hemspråksundervisning i jiddisch. Det finns tre aktiva läsecirklar. Den äldsta har funnits i 20 år. JSS initierade och ansvarade varje sommar under många år för ett av Europas största jiddischseminarier.

Att intresset för jiddisch i Stockholm är stort visade sig då JSS i samverkan med Judisk Kultur i Sverige och Yivo, New York, arrangerade en jiddischhelg på Kungliga Musikhögskolan i mars 2018.  En bejublad konsert sågs av 450 besökare och ett heldagsseminarium om jiddischmusik, litteratur, film, teater och media attraherade 200 personer.

Utbudet av aktiviteter är stort och varierat. Du behöver inte kunna jiddisch för att vara med. Det räcker att du är nyfiken och intresserad.

För att kontakta oss på e-mail, klicka Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Bli medlem genom att sätta in 100 kr per person och år på plusgiro 912599-8.

Bilagor:
Verksamhetsberättelse_2019.pdf
Årsmötesprotokoll_2019_fin.pdf
Verksamhetsberättelse 2017
Stadgar