Stockholms Jiddische Teateramator’n

Stockholms Jiddische Teateramator'n är en ideell teaterförening med målsättningen att med hjälp av teater sprida, upprätthålla, revitalisera och utveckla minoritetsspråket jiddisch. Vi spelar teater på jiddisch med svensk översättning på en textmaskin ovanför scenen så att även de som inte kan, eller inte är så bra på jiddisch, kan förstå vad som sägs.
Genom teater bidrar vi till att språket lever vidare och utvecklas, både för egen del och för publiken. Det språk (formuleringar, ordval och teman) som pjäserna är skrivna på skiljer sig ofta en del från det språk som talades i våra hem, så uppsättningarna blir ett utvecklande arbete även för ensemblens medlemmar.
Till gruppen har det under de senaste åren också sökt sig också unga medlemmar som vill erövra detta gamla kulturspråk.
Vi har haft nöjet och glädjen att få ha Judith Hollander som vår regissör. Hon har i många år arbetat med amatörteatergrupper. Vi har också haft tillgång till professionell maskör och kostymerare.
Stockholms Jiddische Teateramator’n har hittills genomfört fem uppsättningar. Vid flera av dessa har vi samarbetat med delar av Stockholms Jiddischkör som består av cirka 15 amatörsångare, en professionell pianist och körledare.
Uppsättningarna är:

  • Sajt asoj git (2009) − en sammanställning av material ur olika klassiska pjäser översatta till jiddisch, till exempel Strindbergs Fadren, Shakespeares Köpmannen i Venedig och Kung Lear.
  • Dr Rubinstein (2011) var en typisk förväxlingskomedi i en akt inspirerad av Molières Den inbillade sjuke från 1800-talets Polen.
  • A Shnorrershpil (2013) – en mycket fri tolkning av Tiggaroperan. Föreställningen handlar om tiggeri, gängbrottslighet, korruption, vänskap och kärlek. Med mycket skratt, sång och musik i samarbete med Stockholms Jiddischkör.
  • Gimpl Tam/Token Gimpl (2014) – en humoristisk och sorglig berättelse om en godtrogen bagare, hans kärlek och känslor – fritt efter en novell av Nobelpristagaren I B Singer. Även denna gång samarbetade vi med Stockholms Jiddischkör.
  • Chelmer Chachomim/De kloka i Chelm (2015) – en historia av Mojshe Gershenzon om hur man kan hindra en tok från att få barn, då hans barn och barnbarn skulle urholka byn Chelms förmenta klokskap.

Alla föreställningar har spelats för utsålda hus både i Stockholm och Malmö. Med andra ord har minst 400 personer sett respektive uppsättning.
Stockholms Jiddische Teateramator’n är i gång med nästa uppsättning med planerad premiär under våren 2018.

Kontakta oss!

Ansök om medlemskap här!