Spana gärna in Jiddisch i Sverige, en splitterny webbutställning framtagen av Isof, Institutet för språk och folkminnen, i samband med jubileumsåret Judiskt liv i Sverige 250 år som uppmärksammar svenskt judiskt liv sedan 1775.
De senaste 250 åren har jiddisch varit en viktig del av judiskt liv i Sverige. I den nya webbutställningen kan man lära sig mer om jiddisch och utveckla sina kunskaper i språket.
I webbutställningen Jiddisch i Sverige finns information om språket och dess historia i Sverige och världen. Man kan också ta del av berättelser om jiddisch, lyssna på och lära sig olika sånger och ramsor samt få tips om spel och lekar på jiddisch. Den som är nybörjare i språket kan lära sig några användbara ord och fraser.
-Med webbutställningen vill vi sprida kunskap om jiddisch och ge smakprov på något av allt som jiddisch kan vara. Utställningen kommer att fyllas på med ännu mer innehåll under året, säger Mikaela Rohdin som är språkfrämjare på språkcentrum och arbetar med att ta fram webbutställningen.
”Många platser runt om i världen har och har haft en judisk befolkning och många judar är flerspråkiga. Jiddisch är ett av de språk som har burit den judiska kulturen genom historien och det är också ett av våra fem nationella minoritetsspråk. Därför vill vi lyfta fram språket som en del i firandet av 250 år av judiskt liv i Sverige”, säger Isofs generaldirektör Martin Sundin.
Besök webbutställningen Jiddisch i Sverige
Om jiddisch på Isof
Isof arbetar med språkrevitalisering och språkvård av jiddisch. Språkcentrum på Isof arbetar för att ge språkbärare i hela landet möjligheten att behålla, ta tillbaka och utveckla sitt språk. Språkvården ansvarar för den officiella språkvården av jiddisch i Sverige. Läs mer på isof.se/jiddisch.