Sofia Berg-Böhm blandar jiddisch med levantens toner

På jiddischseminariet i augusti gör Sofia Berg-Böhm ett gästframträdande på lördagskvällen den 17 augusti med gitarristen Patrik Bonnet. Hennes resa med jiddischmusik började för 32 år sedan, när hon som tonåring sjöng med hennes för tidigt bortgångne farbror Tomas Böhms orkester Freilach Express.

Genom åren har hon framträtt med olika konstellationer och i olika genrer. När det gäller klezmer har hon sjungit i 23 år med det intensiva och ekvilibristiska bandet Östblocket.
– Vi spelar inte så ofta. Men det är ett basbehov att giga några gånger om året, säger Sofia.
Med Patrik Bonnet driver hon sedan ett antal år bandet Sirocco.
– Sirocco spelar sånger från den judiska musiktraditioner på jiddisch, ladino, hebreiska och arabiska. Vi reser genom historien ur ett judiskt perspektiv och speglar den judiska diasporans möte med andra kulturer. Sofia har bland annat studerat klassisk arabisk sång på musikhögskolan.

Med bas i Stockholm, arbetar Sofia också som skådespelare och tack vare sin musikaliska utbildning får hon idag mycket musikteateruppdrag.
Närmast ska hon spela musikteaterföreställningen ”Rabbinens katt” för barn i åldrarna 9 år och uppåt på svenska teatern i Åbo.
– Det blir jag, en dockspelare och en musiker som framför föreställningen som bygger på ett seriealbum. Historien utspelar sig i Algeriet på 1930 och handlar om rabbin och hans dotter och deras katt som äter upp familjens papegoja och börjar därefter att prata. Katten är smart och manipulativ och vill börja läsa Kabbalah och stå Bar mitzvah i synagogan. Föreställningen kommer att även spelas i Malmö, Stockholm och på ytterligare ställen i november och december.

Vad ska ni framföra vid framträdandet på seminariet?
– Vi kommer spela en blandning av sånger på jiddisch, bland annat några skrivna i USA under den gryende arbetarrörelsen, och några av singer/songwritern Aliza Greenblatt. Och en tusen år gammal dikt som heter Yam lid, översatt från hebreiska på 1800-talet.

Fredrik S.
Foto: Amanda Lindgren