Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Föreningen Jiddischkultur i Göteborg presenterar SHTOLTSE LIDER · MAYN HEYM – MITT HEM

16 maj 2024 @ 19:00 - 20:30

Den 16 maj har Shtoltse lider premiär för sin musik- och berättar-föreställning Ordens drottningar på House of Possibilitas i Göteborg. En innerlig och expressiv scenupplevelse där duon bjuder in till en trollbindande resa i tätt samspel genom tid, musik och poesi på svenska och jiddisch.

Åh barn, varför darrar du när jag kommer emot dig? Så avslutas den 100 år gamla dikten ”Mayn heym – Mitt hem” av jiddischpoeten Anna Margolin, som nu får nytt liv i toner av duon Shtoltse lider med Ida Gillner och Livet Nord. Den 12 april släpptes den som duons första singel på Kakafon Records.

Shtoltse lider hyllar en bortglömd poesiskatt från tiden före Andra Världskriget, med dikter skrivna på jiddisch av kvinnor. Röster och ett språk som tog plats i en tid då jiddischkulturen blomstrade och kvinnor bröt ny mark i längtan efter frigörelse. Duons tonsättning av dikten ”Mayn heym – Mitt hem” blir till ett musikaliskt epos, en berättelse i ord och toner om en sval betraktelse över människans existens i en gråmättad tillvaro. En skildring som speglar ett turbulent och sökande inre, kanske med en längtan efter att hitta hem.

Projektet Shtoltse lider startades och drevs av duon Ida&Louise 2015-2019 och nådde under den tiden nationell och internationell uppmärksamhet. 2022 bjöd Ida Gillner in Livet Nord att bilda duon Shtoltse lider, i samband med en förfrågan från festivalen KlezKanada om att filma en konsert. Ida bytte sopransaxofon mot piano och sång, både på jiddisch och svenska, och ett nytt sound of Shtoltse lider föddes. I mötet mellan Livet Nords passionerade och sköra uttryck på violinquinton och Ida Gillners målande pianospel och eteriska röst, skapas en musikalisk värld fylld av stor integritet, kraft, lek och själfullhet. En värld där gripande poesi kläs i filmisk kammarmusik, folkton och kabaré. Singeln ”Mayn Heym – Mitt hem” är deras första gemensamma släpp och därmed offentliga premiär som duon Shtoltse lider.

Läs mer: Ordens drottningar med Shtoltse lider | HouseofPossibilitas

Ida Gillner – sång, piano, klockspel
Livet Nord – violinquinton, liveelektronik, sång
Text: Anna Margolin (1887-1952)
Svensk översättning: Beila Engelhardt Titelman Musik: Ida Gillner Arrangemang: Shtoltse lider
Inspelning och mixning: Henrik Cederblom, Studio Epidemin Mastering: Gustav Davidsson, Studio Glasfågeln
Omslag: Ulf Lundén
Foto: Daniel Björneke Wirgård

INFO
Artist: Shtoltse lider
Titel: Mayn heym – Mitt hem (8.00)
Releasedatum: 2024-04-12 Skivnummer: KAKAS240412 (digital singel) Label: Kakafon Records Distribution: Naxos Sweden

 

Details

Date:
16 maj 2024
Time:
19:00 - 20:30
Event Category:
Event Tags:
,

Venue

House of Possibilitas
Granåsgatan 2
Hissings Backa, 422 44 Sverige
+ Google Map