Shtisel möter Sopranos i Antwerpen

Den belgisk-israeliska serien Rough Diamonds som nyligen släppts på Netflix bjuder på massor av jiddischkonversation för den som saknar miljön och jiddischkonversationen i den israeliska succéserien Shtisel. Rough Diamonds handlar om den ultraortodxa Wolfsonfamiljen och dess imperium på dekis i Antwerpens diamantdistrikt. Wolfsons diamant-business har drivits mot ruinens brant och en av de hazardspelande sönerna dragit på sig en miljonskuld till den albanska maffian.

Seriens huvudperson, familjens förlorade son Noah, återvänder till Antwerpen efter 15 års bortavaro, han lämnade familjeaffärerna och det religiösa livet bakom sig för ett helt annat liv i England. Den streetsmarte och tuffe Noah som inte drar sig för våld och hot slår sig samman med sin smarta diamanthandlande syster Adina för att läsa familjens problem. Serien är på sätt och en mix mellan Sthisel och Sopranos, minus grova svordomar, naket sex och könsord.

Precis som Shtisel får man en insikt i familjelivet hos charedi-judar. En majoritet av skådespelarna är inte judar – inklusive filmens leading man Noah som spelas av Kevin Janssens (t h). Det slår en dock hur de obehindrat talar jiddisch och uttalar välsignelser på losh’n koydesh (det heliga språket). Bland de judiska undantagen återfinns två rutinerade israeler, Broadwaystjärnan Dudu Fisher som Wolfsons patriark Ezra och Yona Elian som hans hustru Sarah. De som deltagit i jiddischförbundets sommarseminarier, kommer också att se ett bekant ansikte bland rollerna. Mendy Cahan spelar diamantbörsens ordförande Speyer. Mendy, som kommer från en from familj i Antwerpen, brukar själv anlitas som språkcoach vid olika filmproduktioner.

Medskaparna Rotem Shamir och Yuval Yefet, som också jobbat med den israeliska action-succén Fauda berättade för Times of Israel de behövde massor av rådgivare, översättare och inte minst yiddisch-coachning. Arthur Langerman hjälpte skådespelarna att finslipa jiddischuttalet och de hade två “kulturella rådgivare” Esther-Miriam Brandes and David Damen för att sätta sig in i alla detaljer och nyanser hos de belgiska chassiderna.

Serien visar hur judarna i Antwerpens diamantdistrikt fritt hoppar mellan språken, framför allt flamländska och jiddisch, men även franska och engelska. Min egen erfarenhet är att många av judarna i Antwerpen talar ännu fler språk obehindrat.

Trots att själva maffiatemat är välbeprövat är Rough Diamonds en helt unik serie som är väl värd att lägga tittartid på.

FS