Chassidisk pop tänjer på gränserna

Popmusik på jiddisch för den ultraortodoxa publiken är en ökande trend. En ny generation artister spottar ut välgjord musik och producerade musikvideor. En del är beredda att utmana och tänja på gränserna för vad som acceptabelt inom den stängda charedi (ultraortodoxa) världen vad gäller teman, texter och bildspråk.

På jiddischförbundets sommarseminarium presenterade den före detta Satmar-chassiden  Izzy Posen (bilden ovan) de nya trenderna inom charedi-världen på ett välbesökt föredrag (se även längst ned om hans senaste projekt).

LlPAEn av större stjärnorna heter Lipa Schmelzer. Lipa är både en musikartist och konstnär och har lyckats skapa glad musik som håller sig precis innanför det acceptabla.
– Han älskar charedivärlden och vill fortsätta vara relevant där. Man kan säga att han försöker tänja på gränserna utan att spränga dem. Musiker och sångare tjänar pengar på att spela på bröllop och fester. Alla sådana jobb försvinner om man blir ifrågasatt, säger Izzy.
Här är en video där han gör en ny take på välkända jiddisch-sången Shein vi di levone, (vacker som månen) med The Holocaust Survivor Band.

Motti IllowitzEn annan ny musikartist är Motti Illowitz. Hans låt Bas Mitzvah handlar om hans egen dotter och hennes stundande Bat Mitzvah (konfirmation) som 12-åring.
– Det är en intressant låt med en påkostad produktion. Att en låt ska handla om det motsatta könet, även om det handlar om ens egen dotters Bat Mitzva, är helt klart något annorlunda, säger Izzy.
Videon innehåller dock ingen bild på någon flicka, utom en tecknad silhuett..

Meir Adler Malchus Choir Oy Bashefer RachamimMalchus Choir är en sånggrupp som sjunger traditionella chassidiska låtar. Men de använder samtidigt alla möjliga kanaler för att nå ut med sina musikvideor. Här är två videor med Malchus Choir: Kiddush och Shulem Zecher.

Off  The Derech
Sedan finns det de som lämnat ortodoxin men som ändå vänder sig till en ultraortodox publik.. En som gått Off the Derech (bort från den shauly grossmanortodoxa vägen) är Shauly, vars fulla namn är Shauly Grossman från New York.
Shauly började som en vanlig chassidisk popartist, men har idag lämnat den ultraortodoxa fållan. Hans musik och videor handlar dock fortfarande om charedi-världen och han sjunger givetvis på jiddisch. Idag är Shauly officiellt en persona non-grata för charedim.
– Shauly har lyssnare bland de chassider och rebelliska ultraortodoxa tonåringar som i hemlighet rör sig på nätet.
Izzy visade en YouTube-video på seminariet där Shauly driver med de chassidiska rebbes (de dynastiska ledarna för de olika sekterna). Låten Ich vill zain a rebbe, är en jiddisch-variant av rockbandet Nickelbacks hit ”I wanna be a rockstar” från 2006, illustrerad av ett videocollage med olika chassidiska rebbes och deras entourage. I låten Ver Biste (Vem är du?) tar han upp och kritiserar bruket bland en del charedim att visa upp hur rik och religiös man är.

Mendel balanserar på eggen
MendelMendel (vars fulla namn är Mendel Roth) har lyckats hålla sig kvar i fållan, men balanserar på gränsen till det oacceptabla med sånger som definitivt inte tillhör den charediska mainstream-musiken. Han är son till rebben för sekten Shomer Aminim i Israel som tillhör samma gren som Toldot Aharon, en sekt som till och med är extrem mätt i charedi-termer.
– Mendel har fått reprimander för sin musik, även om han tar upp teman som inte borde vara superkontroversiella för en utomstående.
Hans första professionella musikvideo heter Mincha (namnet på eftermiddagsbönen) och blev en accepterad hit som spelas på bröllop. Däremot skapade hans låt Libe nign, som handlar om önskan att få en brud som han kan älska, en riktig storm. Den gjorde att han inte längre blev inbjuden till att sjunga på bröllop och andra sammanhang.

Han har också nyligen kommit med låten Lech lecha, (Ge dig av) och handlar om att ge sig av från fadershuset. Låtens titeln anspelar på Första Moseboken, där Abraham beordrades av Gud att ge sig av från sin faders hus till det förlovade landet.

– Just Mendel bidrar till att sudda ut gränsen mellan charedim och andra religiösa. Han är helt klart influerad av den nationalreligiösa gruppen I Israel som lever som en aktiv del av samhället.

Det återstår att se om Mendel och de andra kan fortsätta att tänja gränserna för det acceptabla.

Fredrik S.
foto: privat, Wikimedia, YouTube

Sponsra fysikutbildning för chassidim
Fysik på jiddisch Izzy PosenMed en nybliven masterexamen i fysik har Izzy producerat en videoserie som ger jiddischtalande charedim, med en bristfällig utbildning i fysik och matematik, en introduktion till fysik Arainfur tsum Fysics. Izzy talar på en enkel och heimishe (en för charedim välbekant) jiddisch. En sorts jiddisch som är saltad och pepprad med ord på engelska. Om du vill, så kan du vara med och sponsra ett enskild program: maila till Izzy Posen.