Daniel Haglund är såld på jiddisch

32-årige Daniel Haglund är en av dem som blivit attraherade av jiddisch utan att ha någon direkt familjekoppling till språket. Efter intensiva studier på YIVO:s intensiva språkprogram på sex veckor toppade han sommaren med att för första gången delta i jiddischförbundets weekend-seminarium i Stockholmstrakten i augusti.
– Seminariet var jättefint och bjöd på intressanta föreläsningar. Jag gillade Miriam Trinhs föreläsningar om jiddischförfattare. Jag träffade också väldigt många trevliga människor. Det var framför allt väldigt kul att se att så många var där och var intresserade. Jag trodde inte att det skulle vara så många.

Varför fastnade du för jiddisch?
– Jiddisch är ett intressant språk genom blandningen av germanskt, hebreiska och slaviska ord. Det fascinerade mig att det finns så mycket texter och litteratur på jiddisch. Genom att lära mig språket så har jag fått en nyckel till en kultur, säger Daniel.
Daniel är en språkmänniska och har en kandidatexamen i översättningsvetenskap och han frilansar som översättare och producerar undertexter för bland annat de stora streamingsajternas utbud.
Daniel ramlade över jiddisch närmast av en slump. Han letade efter språkkurser till hösten 2020 och hittade distanskursen för nybörjare i jiddisch vid Lunds universitet, vilket gjorde honom nyfiken.
– Jag har läst de bägge nybörjarkurserna och fortsättningskursen på sammanlagt 45 poäng. Dessutom deltog jag förra året i det tre veckor långa sommarprogrammet i jiddisch vid Center for Yiddish Culture i Warszawa.
I sommar så blev det sex veckor på YIVO:s sommarprogram på distans. Huvudkursen bestod av grammatik, litteratur och konversation. Sedan fanns det tillvalskurser om vissa jiddischförfattare.

Har du en favoritförfattare?
640px SholemAleichem Wikimedia Commons– Jag gillar Sholem Aleichem (t h). Han är rolig, sedan har han också ett levande språk.
Daniel ger YIVO:s sommarprogram högt betyg:
– Det var intensivt men jättebra. Man får chansen att lära sig väldigt mycket på kort tid.
Daniel spenderade flera timmar om dagen framför datorn i sommarvärmen.
– Som minst var det lite drygt tre timmar och som mest kanske fem timmars studier dagligen.
Det tycks dock inte ha bekommit honom.
– Det är kul. Man pratar och studerar jiddisch med människor från en massa olika länder varje dag över zoom.
Tja, vad mer kan man önska sig?

FS

Foto: Fredrik S., Wikimedia Commons