En stor jiddisch-folklorist besöker Sverige

ItzikGottesman I

ItzikGottesman INew Yorkbon Itzik Gottesman är en författare, journalist och folklivsforskare som ägnat större delen av sitt liv åt jiddischkulturens rika folklore. I vår gästar han både Lund och Stockholm som en del av en stor europeisk föreläsningsturné. Han kommer att föreläsa om olika aspekter på östeuropeisk-judiska folktraditioner, legender och sånger.

”De flesta som kan lite om jiddischkultur känner bara till en bråkdel av alla de fina sånger och ballader som sjöngs i shteiteln. Bredden är enorm. Det finns till exempel en hel genre med sorgsna sånger om föräldralösa barn och barn på rymmen, sånger som sjöngs av kvinnor” säger Itzik Gottesman. När han föreläser om jiddischsånger märker han hur folk blir överraskade över variationsrikedomen vad gäller stil och innehåll. På Itzik Gottesmans blogg The Yiddish Song of the Week går det för övrigt att läsa om och lyssna på inspelningar av några av dessa sånger.

Ett annat område, som även många judar är obekanta med, är den starka folktro som fanns i det gamla jiddischsamhället. 
”Det var stora skillnader mellan judar både klass- och utbildningsmässigt. Enkla judars värld styrdes mycket mer av skrock och en slags folkreligion med andar och väsen än vad vi kanske tror. Något som rabbinerna givetvis inte godkände, men som de lät vara ifred. Detta är inte något som skildras i till exempel musikalen ”Spelman på taket”, berättar Gottesman.
En del av jiddishens stora pjäs- och romanförfattare var dock inte främmande för att använda sig av denna folktro i sina verk. Ett av jiddischteaterns mest kända teaterstycken är ju Der dibuk oder tsvishn tsvey veltn av S. Ansky, och Yitzchak Bashevis Singers ”Satan i Goraj” utspelas i en värld fylld av andar och besvärjelser.

Hur mycket lånade våra förfäder från den omkringliggande kulturen?
”Många jiddischlegender, föreställningar och folksånger är i själva verket är paneuropeiska. Judarna försökte tolka och sätta in dem i ett judiskt sammanhang”.
En av Itzik Gottesmans föreläsningar i vår är just på ämnet ”What’s Jewish about Jewish folklore?”.  En annan föreläsning är på ämnet ”Yiddish Folk Ballads, How the Jews Yiddishized Popular Folk Ballads”. Ett tredje ämne är ” The Life of the Jewish Folk Singer; Songs and the People Who Sung them”.

Det är ingen slump att Itzik Gottesman blivit en folkbildare inom jiddischkultur. Han har Yikhus (familjearv). Hans mor var den stora jiddischpoeten och Beyle SchaechterGottesmanviskompositören Beyle Schaechter Gottesman, som gick bort så sent som i november förra året. Hon var bördig från staden Chernowitz i Bukovina i nuvarande Ukraina, som tillhörde Rumänien före andra världskriget, Beyles mamma, Lifshe Schaechter-Widman, var i sin tur också en stor jiddischsångerska och dokumenterade folksånger. Faktum är att hela familjen Schaechter-Gottesman är full med sångare, poeter, kompositörer och journalister med jiddisch som gemensam nämnare.

Jiddischjournalisten Rukhl Schaechter, som föreläste på jiddischförbundets sommarseminarium 2012, är till exempel kusin och tidigare kollega med Itzik Gottesman på tidningen Forverts, där han arbetat som redaktör i 13 år. Och Itziks egen dotter, Ester Gottesman, är barnlärare i jiddisch och sjöng på Beyles sista skiva Fli mayn Flishlang (Flyg min drake).

Itzik själv växte upp vid Bainbridge Avenue i Bronx, dit flera jiddischtalande familjer flyttade på 50-talet för att medvetet se till att barnen skulle växa upp i en jiddischtalande miljö. Det finns fortfarande i ett Sholem Aleichem-Center på Bainbridgifke, som gatan kallades i folkmun. Ett livsexperiment som lyckades, eftersom många av barnen från Bainbridgifke har i sin tur fört jiddischen vidare till sina barn.

Genom sin i folkloreforskning för Itzik Gottesman även vidare en tradition av folkloredokumentation som sträcker sig till mellankrigstiden. Hans bok ”Defining the Yiddish Nation, the Jewish Folklorists of Poland” handlar om den grupp av judiska folklivsforskare och musikologer som dokumenterade jiddischkulturen på 20- och 30-talet. Tyvärr förstördes mycket av deras dokumentation under Shoah.

Vad ska du föreläsa om i Sverige?

”Jag gästar jiddischutbildningen i Lund på inbjudan av lektor Jan Schwartz, den 17-18 mars och kommer bland annat att föreläsa kring min senaste bok om de judiska folklivsforskarna i Polen.”
Till Stockholm kommer Itzik Gottesman den tredje veckan i maj. Det är dock inte klart än vad han ska föreläsa om. Vi återkommer med mer information om föreläsningarna i Sverige.

Fredrik Sieradzki