Jiddischsångens Edith Piaf kommer till sommarseminariet

Jiddischsångerskan Elizabeth Schwartz, som gästar jiddischförbundets weekendseminarium i augusti, har uppmärksammats för sin unika röst. Dess mörka klang har beskrivits som ”själfull”, ”passionerad” och ”penetrerande”. Hon har jämförts med Edith Piaf och rumänskan Maria Tănase.
– Ja, en kanadensisk musikkritiker kallade mig för “The Edith Piaf of Yiddish”, vilket var otroligt smickrande, säger Elizabeth när jag ringer upp henne i hennes och maken Yale Stroms hem i San Diego.

Redan hennes skivdebut 1996 ”Garden of Yidn” som hon spelade in med Yale Stroms band Hot Pstrami kallades för ”ett landmärke i modern jiddischsång” av tidskriften Sing! Out Magazine. Sedan dess har hon och maken Yale samarbetat artistiskt på olika sätt.

Det var långt i från självklart att Elizabeth Schwartz skulle jobba som sångerska, särskilt jiddischsångerska.
– Jag växte upp i ett totalt a-religiöst judiskt hem, vi hade till och med julgran. Jag hörde ingen jiddisch hemma. Men det skyddade mig inte från antisemitism som jag upplevde under min uppväxt i Mid-Hudson Valley, i norra delen av staten New York.

Mamman konspirerade

I mitten på 90-talet arbetade Elisabeth som chef inom filmindustrin I Hollywood, en bakgrund som hon inte är så pigg att prata så mycket om.
– Jag lockades av den kreativa aspekten på filmproduktion, men det jag kom att göra kunde faktiskt vem som helst göra.

Det var när hon mötte Yale Strom på en blind date, som hon fick upp ögonen för jiddisch och judiskt kultur.
– Min mamma hade sett Yales film ”the last Klezmer”, hans agent var en vän till familjen och min mamma konspirerade med agenten för att vi skulle få till en date, säger hon och skrattar till.
Elizabeth och Yale föll för varandra och Elizabeth beslutade sig att lämna Hollywood för att fullständigt marinera sig själv i jiddisch och judisk kultur. Hon visste att hon hade en sångröst, nu var det dags att ta fram den.

Förutom att turnera med Hot Pstrami, har Elizabeth gett ut skivor med olika konstellationer av musiker. Hon har också deltagit i dokumentärfilmer, bland annat filmen ”Searching for Schwartz” från 2007 av filmaren Radu Gabrea. Elizabeth är en specialist på sånger på rumänsk jiddischdialekt.  Hon har också författat och medförfattat böcker och audiodraman.

Vad ska du göra på jiddischseminariet?
– Jag kommer att tala om bakgrunden till min nya bok “The Sweet Fragrance of Life & Other Horror Stories” (Olniansky Tekst Farlag). Det är en bok med vad kallar för feministiska Shtetl-skräcknoveller. Min bok och mitt föredrag tar upp temat: kvinnans röst i en väldigt traditionell värld, den undersöker var och när som en kvinna hade tillåtelse att öppna sin mun. Dessutom ska jag uppträda på lördagskvällens konsert.

Fredrik Sieradzki

Elizabeth Schwartz på YouTube