Jiddischstimulans genom sång, konsthantverk och teater

Ta utvalda jiddischsånger, några nypor teater och en tesked med saga på jiddisch. Mixa detta med rolig konst och pyssel med jiddischmotiv. Resultatet blir en oemotståndlig nyfikenhet och intresse för jiddisch som hemspråk. Det hoppas i alla fall sångerskan och skådespelerskan Sofia Berg-Böhm och konstpedagogen och jiddischspråkfrämjaren Tomas Woodski som turnerat runt de judiska församlingarna i Sverige i november och december.

– Vi har träffat barn från blöjålder till gymnasiet både i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Sofia som är väldigt nöjd med gensvaret. Bakom turnén ligger ett uppdrag som duon fått från Sara Sandblom på jiddischförbundet.
– Tanken är att vi ska använda vår kombinerade kompetens inom musik, konst och skådespeleri för att stimulera intresset för jiddisch bland judiska barn i Sverige, säger Sofia.
Jiddischförbundet har fått bidrag för detta projekt från både Isof, Institutet för språk och folkminnen, samt från Kulturrådet. Vi har berättat om detta projekt i denna artikel.
Tomas Woodski understryker att det viktigt att träffa barn och unga för att visa att  jiddisch är något som är en del av deras arv att upptäcka och utveckla eller helt enkelt krydda sina liv med så mycket de själva vill.
– Vi ska stimulera och peppa både barn och vuxna att få in lite mer jiddisch i sin vardag, säger Tomas.

Duon tog fram ett program som de testade på barn som var på Glämsta, Judiska församlingen i Stockholms sommarläger, både sommaren 2022 och 2023. Bilderna här bredvid är från Glämsta sommaren 2023.
– Vårt grundprogram är framtaget för de allra yngsta barnen ända upp till de som går i femman. Sedan har vi anpassat det för lite olika åldersgrupper, säger Sofia.

– Vi pratar om jiddisch och så får barnen lära sig enkla fraser. Sedan jobbar vi med sånger, både klassiska jiddischsånger och nyskrivna låtar av Georg Riedel på jiddisch. Där uppmärksammar vi vissa ord i sångerna.
Ta till exempel sången Ketzele, Lille Katt av Georg Riedel, eller den gamla sången Bulbes, Potatis, då barnen får lära sig veckodagarna. Så här går texten:
Zuntik — bulbes, söndag potatis
Montik — bulbes, måndag potatis
Dinstik un mitvoch — bulbes, tisdag och onsdag potatis
Donershtik un fraitik — bulbes, torsdag och fredag potatis
Shabbes in a novene — a bulbe-kugele, Shabbat, som omväxling en potatisgryta
Zuntik — vaiter bulbes!, söndag vidare potatis

De läser också en saga på jiddisch tillsammans med barnen. Och så håller Tomas i pyssel när barnen till exempel fått skapa flaggor med meningar på jiddisch, göra pärlhalsband och nyckelringar med hebreiska bokstäver.

I höst har duon besökt Glämstas mellanstadieläger för barn från hela Sverige på höstlovet. De har också träffat tredjeklassare på Hillelskolan. Duon har även åkt till Malmö de där de hade en workshop med Judiska församlingens religionsskola Cheder och med barnen på förskolan Chinuch.

– I Göteborg besökte vi besökte den judiska Alexandraskolan, där vi hade workshop med alla klasser upp till sexan. Vi besökte också göteborgsförsamlingens religionsskola där vi träffade större barn och tonåringar i 15–16-års ålder som sökt sig till församlingen för en fikaträff.
– De äldre mellanstadiebarnen och tonåringarna har fått prova på att spela en pjäs på jiddisch som vi skrivit, baserat på boken der Prager Golem, berättar Sofia.

Den store talmudkommentatorn och kabbalisten rabbin Löw, rav Lejb på jiddisch, i Prag lär på 1580-talet ha skapat en goilem, en jätte formad av lera hämtad från Moldaus strand.
– Mellanstadiebarnen och tonåringarna fick spela olika scener på jiddisch och vi hade med oss kostymdetaljer för varje karaktär: grevens scarf, grevedotterns lilla blus, en hatt till domaren och så vidare. Vi lekte helt enkelt teater.

Duon vill gärna fortsätta nästa år.
– Det här har varit hur kul som helst. Och barnen verkar gilla det, säger Sofia.

FS
Foton (Glämsta): Sara Sandblom

Andra projekt med jiddischkoppling med Sofia Berg-Böhm:

Georg Riedels jiddischland
Sofia har varit involverad i projektet Georg Riedels jiddischland som förutom en sångbok består av två skivalbum på jiddisch. Det ena albumet med nyskrivna sånger av Georg Riedel på jiddisch har redan utkommit. Originaltexterna är skrivna av Channa Riedel, Salomon Schulman och Georg Riedel. Salomon Schulman har översatt allt till jiddisch. Senare i vår kommer ett album med klassiska Georg Riedel-tonsättningar av Astrid Lindgrens och Gunilla Bergströms sånger, översatta till jiddisch av Salomon Schulman. Samtliga sångerna finns i sångboken.

Länkar till projektet Georg Riedels Jiddischland:

  • https://dosnisele.com
  • En inspelning från releasekonserten från Fasching, hösten 2023 (Sveriges Radio Play), Georg Riedels Jiddischland en samproduktion mellan Jiddischsällskapet i Stockholm, Dos Nisele Farlag, Fasching och Judisk Kultur i Sverige?!)
  • Info om albumet Georg Riedels Jiddischland vol II: Georg Riedels Jiddischland vol II (Georg Riedels Jiddischland vol I, med de klassiska visorna, kommer släppas till våren 2024). Musiken ligger på Spotify. Sök på ”Georg Riedels Yiddishland”.

Sofia i Riedels jiddischland
Sofia och gruppen Sirocco kommer att fortsätta turnera med Sofia i Riedels jiddischland, en barnföreställning med Georg Riedels sånger.

Dokumentär på SVT
I början av 2024 sänder SVT en dokumentärfilm om hela projektet med Riedels jiddischland kallad ”Ett magiskt år med Georg Riedel”.

Yam lid, havets sång, en turné med Sofias och hennes band Sirroco
En interaktiv föreställning med en blandad repertoar med sånger på  jiddisch, ladino och arabiska. https://kulan.stockholm/kulturaktiviteter/yam-lid-havets-sang-1/

Föreställningen ”Inte ett ljud”
Spelas för tredje året i rad på Teater Tribunalen i Stockholm. Den handlar om Piotr Zettingers överlevnadshistoria under kriget. Sofia spelar bland annat Piotrs mamma och sjunger på jiddisch i föreställningen. Premiär 13 januari.

 

Tomas Woodskis arbete och projekt med jiddisch-anknytning:

Språkcentrum jiddisch, där Tomas arbetar, är till för att främja, stödja och sprida jiddisch. Läs mer här: https://www.isof.se/nationella-minoritetssprak/jiddisch

Kolla in ”Möte med…”, Tomas intervjuprogram på SVT