Jiddischseminariet 2024

Arbetet med Jiddischförbundets årliga sommarseminarium är i full sving och seminariet kommer att äga rum 16-18 augusti i Stockholmstrakten. Temat är Jiddish oif der bine (Jiddisch på scenen).
Programmet är inte riktigt  klart än, men ambitionen är att försöka täcka jiddischteaterns historia, jiddischfilm, jiddischmusik med mera.

De som hittills bjudits in och även tackat ja som föreläsare är:
Zalmen Mlotek – pianist, musikarrangör, ackompanjatör, kompositör och konstnärlig ledare för The National Yiddish Theatre Folksbiene (NYTF) i New York, och givetvis också expert på jiddischteater och jiddischmusik
Vivi Lachs – kan allt om jiddischteater o musikhistoria med koppling till East end i London, ett ämne som hon doktorerat på.
Itzik Gottesman – författare, journalist och folklivsforskare som ägnat större delen av sitt liv åt jiddischkulturens rika folklore. Han kommer att bjuda på jiddisch-folklore, gamla berättelser och traditionella sånger
Jan Schwarz – jiddischlektor och forskare vid Lunds universitet kommer att prata om Purimshpiel och om jiddischfilm
Miriam Trinh –jiddischforskare och lärare vid bland annat Hebrew University och en uppskattat föreläsare vid tidigare seminarier kommer att föreläsa om jiddischpjäsförfattare vars litteratur blivit grund för film och teater. Hon kommer också och föreläsa om poeter vars texter har tonsatts och blivit kända sånger.
Yaad Biran – forskare och lärare i jiddisch och jiddischguide i Tel Aviv tillika uppskattad föreläsare på tidigare jiddischseminarier. Han kommer att tala om jiddischteater i det tidiga Eretz Jisrael och om jiddischteater idag i Israel (bland annat Esters kabaré som han själv varit med och skapat).
Willmar och Sylvia Sauter –  Willmar är professor i teatervetenskap vid Stockholms universitet och har tidigare skrivit och föreläst om jiddischteater. Sylvia är ordförande i Stockholms Jiddische Teateramator’n och har jiddisch som modersmål. Hon har varit med i teatergruppens alla föreställningar, på scen och som översättare. Paret kommer att föreläsa utifrån deras bok Teater på jiddisch : i Sverige och i världen som utkom 2023.

Nytt för i år är att arrangörskommittén bjuder in en grupp ungdomar, 15-16 år, som läser jiddisch och de ska framföra några sketcher och musik.